La Diputació aprova el Compte General de 2020 i critica la burocràcia que alenteix les inversions

El president Gaspar insta diputats i diputades a "passar de pantalla" i no embrutar el debat de l'execució pressupostària, que a més de responsables polítics depén de funcionaris i lleis

Guardar

Plenari de la Diputació de València
Plenari de la Diputació de València

La Diputació de València ha aprovat aquest dijous, en el ple de setembre, el Compte General de 2020 després d'un intens debat entre el responsable d'Hisenda, Vicent Mascarell, i els portaveus de l'oposició, inclòs el diputat no adscrit, entorn de l'execució pressupostària de l'anterior exercici, que se situa en el 67,61%. A tots ells ha demanat reflexionar el president de la corporació, Toni Gaspar, qui ha instat diputades i diputats a "passar de pantalla" i no embrutar el debat sobre un assumpte que "a més dels responsables polítics depén de funcionaris i lleis, d'una burocràcia que alenteix els processos administratius".

La simplificació d'aquests tràmits és un dels reptes del president Gaspar, que des de la seua investidura va establir com a prioritària la reducció de la burocràcia per a ser més eficaços en la gestió del dia a dia de la institució. Per aquest motiu, el màxim responsable provincial ha demanat directament a la resta de representants de la Diputació "rebutjar la hipocresia en aquest assumpte i baixar el nivell d'enfrontament perquè tots sabem que la implicació màxima d'alcaldes, alcaldesses i regidors, siga com siga el seu color polític, no és suficient per a aconseguir el cent per cent de l'execució pressupostària en les institucions".

En aquest sentit, i en paral·lel al treball que exerceix l'equip de govern al costat de les diferents àrees per a tractar de reduir la burocràcia en la Diputació de València, Gaspar insta els diferents grups a "evitar un debat ridícul propi del segle XIX, com ho són les visites de responsables polítics als pobles en pla Bienvenido Míster Marshall, i centrar-nos a coordinar les ajudes als municipis com s'està fent, per damunt de sigles i partits i prioritzant l'atenció en les localitats de menys de 20.000 habitants, les que més ens necessiten". "Per damunt de focus mediàtics i cartells de la Diputació als pobles, m'interessa que arriben els diners on han d'arribar i de la forma més ràpida i efectiva per a resoldre els problemes dels ajuntaments, institucions pròximes que s'entenen amb la gent", ha afegit el president.

Un 70% d'execució i reducció del deute

El Compte General de 2020 presenta una execució pressupostària del 67,61% sobre els prop de 488 milions d'euros d'obligacions contretes, de les quals s'ha efectuat el pagament de més de 437 milions d'euros, un 89,72% del total d'aquestes obligacions. Respecte al deute viu consolidat de la corporació, que inclou als organismes dependents d'aquesta, se situa en una mica més de 107 milions d'euros al tancament de 2020, la qual cosa suposa un 18,03% sobre el total de les despeses corrents reconegudes, enfront del 28,87% registrat en 2019 i cada vegada més allunyat del límit del 75% que fixa el Ministeri.

El diputat d'Hisenda, Vicent Mascarell, ha agraït el treball dels tècnics de la Diputació i també l'"oportuna reflexió" del president Gaspar, i ha finalitzat la seua intervenció assegurant que el seu departament utilitzarà tots els recursos al seu abast per a continuar millorant, convençut que l'execució pressupostària d'enguany millorarà la de l'anterior exercici.

Per part seua, Juan Ramón Adsuara, en representació del PP, Rocío Gil, com a portaveu de Ciutadans, i el diputat no adscrit, Carlos Gil, han lamentat l'elevat percentatge del pressupost sense executar, mentre el responsable de Cooperació, el vicepresident Carlos Fernández Bielsa, els ha recordat, amb dades sobre l'execució de les inversions provincials, que "els mateixos problemes que qüestionen a la Diputació els tenen als seus ajuntaments".

Ajudes per a riuades i el cotonet

En un ple que ha estrenat la digitalització del temps per a les intervencions, també s'han tractat altres propostes dels representants provincials, cas de les ajudes per a riuades o les mesures per a combatre la plaga del cotonet. En el primer cas, el diputat del PP, Ximo Segarra, ha demanat més inversió per a combatre el problema de les inundacions en diferents municipis, a través de guies metodològiques que tinguen previst i s'avancen a les greus conseqüències d'episodis meteorològics adversos.

En resposta a Segarra, la vicepresidenta M. Josep Amigó ha explicat de nou que la Diputació ja elabora plans contra inundacions en els municipis afectats, contempla obres per a evitar aquests efectes de les fortes pluges en el marc del Pla Reacciona i ofereix l'actuació d'emergència de bombers, brigadistes i operaris de carreteres. Per part seua, el president Gaspar ha remés al pacte entre administracions per a coordinar les ajudes i "evitar conflictes del tipus qui dona més i abans els diners quan els recursos econòmics són de totes i tots". La Generalitat és la que s'encarrega de peritar els danys i la Diputació entra a completar les ajudes, generalment en infraestructures danyades, quan el Consell i l'Estat han prestat ja la seua assistència.

En el cas del cotonet, tant Ciutadans com el PP han presentat sengles propostes perquè la Diputació participe de manera activa en la lluita contra la plaga del cotonet que afecta la campanya citrícola en els camps valencians. En aquest punt ha intervingut el secretari de la corporació per a assenyalar que la Diputació no té competència en matèria agrícola, malgrat la qual cosa els responsables de l'oposició insten a revisar el marc competencial per a poder adoptar mesures que contribuïsquen a combatre aquesta i altres plagues que afecten el sector agrícola.

En la sessió plenària de setembre s'han aprovat igualment els convenis de col·laboració entre la Diputació i els ajuntaments d'Albal, Benetússer, Canals, Cheste, L'Alcúdia, L'Olleria, Massanassa, Paiporta, Puçol, L'Alcúdia de Crespins i Riba-roja del Túria per al manteniment dels centres municipals de formació de persones adultes, i s'ha adonat de les inversions en vies de ciclovianants del present exercici, en el marc d'un Pla de Mobilitat Sostenible en coordinació amb la Generalitat que prioritza la vertebració del territori connectant municipis i el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Destacats