La Crida pel Finançament veu "insuficient" la proposta d'Hisenda per no abordar l'"espoli fiscal" ni el deute

Guardar

Imatge d'una de les manifestacions de Crida pel Finançament
Imatge d'una de les manifestacions de Crida pel Finançament

La Crida pel Finançament ha qualificat aquest dimarts d'"insuficient" la proposta del Govern per a reformar el model de finançament autonòmic sobre la base del criteri de població ajustada, ja que "no aborda el deute il·legítim, l'espoli fiscal o la falta d'inversions des de 1900".

La plataforma considera que la situació del finançament requereix una "solució política i no tècnica" i lamenta que es tracta d'una proposta "limitada als mecanismes tècnics que avaluen la població ajustada a cada territori, que no és una altra cosa que el cost per càpita dels serveis transferits a les diverses autonomies en funció de la seua realitat territorial i demogràfica".

Per al col·lectiu, l'anunci de lliurament per part del Ministeri d'Hisenda de la proposta ha sigut rebut "com a aigua de maig" pels partits polítics valencians amb representació en Les Corts, però insisteix que el problema "no és de caràcter tècnic, sinó polític".

El portaveu de la Crida, Antonio Infante, ha assegurat en un comunicat que "tècnicament podria ajustar-se, i tant de bo fóra així, la part referida al cost real actual de les transferències assumides i gestionades per les diverses conselleries, però no serà possible trobar cap solució als problemes de fons que afecten estructuralment a l'economia valenciana i les necessitats socials del nostre poble".

Entre aquestes, enumera que no hi ha cap proposta per a condonar "el deute il·legítim que ens ofega i ens obliga a destinar prop del 27% del total dels nostres recursos a l'amortització i pagament d'interessos, quan tenim un 27% de la població en el límit de l'exclusió social i un 14% en situació de pobresa extrema".

Tampoc per a compensar les infraversions "des de fa almenys 121 anys, que han suposat unes inversions estatals un 19% inferior a la mitjana de la resta de territoris de l'Estat, limitant els nostres recursos i empobrint-nos de manera estructural"; ni per a modificar la relació fiscal amb l'Estat, que ens suposa un dèficit fiscal que oscil·la entre el 2% i més del 6% del nostre PIB anual, i que afecta molt negativament al conjunt de les famílies treballadores i el teixit econòmic de micro i pimes".

La Crida pel Finançament considera que no hi ha cap proposta per a garantir la sobirania fiscal i econòmica de la Comunitat Valenciana per a determinar el seu model econòmic i la deixa pendent de decisions alienes "com són les inversions planificades i executades des de Madrid, sense tindre en compte les necessitats del poble valencià".

"Canviar l'actual model, excessivament depenent del turisme, la construcció i d'un sistema laboral precaritzat i sense drets laborals i socials és necessari per al benestar de la majoria dels cinc milions de valencians", adverteix, i afig que, sense aquest canvi, tampoc es disposarà dels recursos necessaris per a la transició ecològica i la descarbonització.

"MEDIADOR"

A més, entén que la proposta comporta un model de negociació multilateral on l'Estat s'"autoconcedeix" el paper de "mediador", "generant la falsa idea que els problemes de finançament són fruit de la relació econòmica entre les diverses autonomies, "quan els vertaders problemes els genera l'Estat des de Madrid de manera asimètrica als diversos territoris".

La Crida pel Finançament reitera que no serà possible "un vertader canvi en la nefasta situació del finançament valencià sense una negociació bilateral amb l'Estat", i aquesta només arribarà "per una pressió popular unitària, plural i en clau de País Valencià". Per això, insta al Consell a explicar "de forma honesta" a la població els "greus problemes" del finançament i com afecta el poble valencià en el seu moment a dia.

Arxivat a:

Destacats