La coordinadora per les Moles demana a Agricultura que interpose recurs contra la sentència sobre Port Mediterrani

Guardar

Les Moles
Les Moles

La Coordinadora per a la Protecció de les Moles ha mantingut una reunió amb la secretària autonòmica de Transició Ecològica i Emergència Climàtica, Paula Tuzón amb l'objectiu que la Generalitat interpose el recurs contra la sentència del TSJ sobre Port Mediterrani "sense dilació".

Segons la coordinadora, Tuzón s'ha compromés a traslladar a la consellera Mireia Mollà la preocupació que tenen les entitats sobre el "preocupant mutisme" del Consell respecte a la sentència del TSJ en el tema del port mediterrani, han indicat en un comunicat.

Per al membre fundador de la Coordinadora José Ordoñez, la sentència del TSJ, que "invalida l'informe ambiental negatiu de la Generalitat i l'obliga a donar la llicència a Intu condicionada a una sèrie de requeriments, suposa qüestionar la funció i l'abast dels informes ambientals".

"És una sentència que pot tindre una repercussió molt major que el tema de Port Mediterrani, ja que pot crear una jurisprudència molt perillosa, que és la de llevar a l'Administració la potestat de no autoritzar un projecte que considera lesiu per a l'interés públic", ha afirmat Ordoñez.

Per això la Coordinadora manifesta la seua "perplexitat" davant aquesta situació de "punt mort". "Més encara tenint en compte les pretensions de la promotora respecte als milions d'euros que vol exigir a la Generalitat, és a dir, a tota la ciutadania valenciana, com a indemnització per cada any que ha passat des que el Consell del PP va aprovar inicialment el projecte", han declarat.

D'altra banda, el president d'Unió Gremial, Francesc Ferrer, ha destacat que "en els últims cinc anys s'han perdut 25.000 llocs de treball en el comerç local, i que un macrocentre com a Port Mediterrani seria la punta a aquest degoteig incessant de tancaments de comerços".

Ferrer ha afegit que "si el Consell, com preconitza, aposta per un altre model comercial descentralitzat i arrelat al territori, que vitalitze les economies locals, ha de defensar el seu informe ambiental, que també qüestionava els milers de llocs de treball que la promotora deia que es crearien perquè no hi havia cap estudi que l'avalara". "En canvi, sí que existeixen estudis que demostren precisament el contrari, que per cada lloc de treball creat en un centre comercial, normalment en precari i amb baixos salaris, es perden dos en el comerç local", han agregat.

A més, segons ha criticat, "donada la piràmide poblacional, amb creixement negatiu, un macrocentre d'aquestes característiques només eliminaria llocs de treball d'altres llocs".

La representant d'Intersindical Valenciana Manuela Latorre ha recordat a Paula Tuzón la responsabilitat que té el seu departament a prioritzar les polítiques que reduïsquen els impactes sobre el canvi climàtic, com seria un macrocentre com el projectat, que comportaria arrasar un espai natural únic, ple de biodiversitat, que hui dia utilitzen milers de persones per a passejar, anar amb bici i fer altres esports a l'aire lliure.

En aqueix sentit, ha transmés a Paula Tuzón la necessitat que l'emergència climàtica siga un eix vertebrador de les polítiques del Botànic, i que per això la ciutadania no entendria que la Generalitat no interposara un recurs per a defensar el seu model ambiental i comercial.

Per part seua, Paula Tuzón ha recordat que la Conselleria que dirigeix Mireia Mollà té molt avançat el projecte d'ampliació del Parc Natural del Túria, que inclourà Els Moles de Paterna, que demostra el compromís del Consell amb aquest espai natural.

Finalment, José Ordóñez ha recordat a la secretària autonòmica que el recurs es fa encara més necessari si el Consell pretén materialitzar aqueixes polítiques de protecció del territori amb la inclusió de les Moles de Paterna.

Destacats