La Conselleria de Qualitat Democràtica, Fisabio i la UV impulsen la identificació de víctimes de la Guerra Civil i de nadons furtats

La seqüenciació massiva permetrà optimitzar la identificació de les mostres recollides fins i tot en les fosses més antigues

Guardar

Foto_Nota
Foto_Nota

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) i la Universitat de València (UV) signaran en els pròxims dies un conveni per a desenvolupar projectes d'investigació i innovació en la identificació de les víctimes de la Guerra Civil i del franquisme.

La col·laboració entre les entitats assegurarà la creació de protocols d'actuació científica i multidisciplinària que asseguren la col·laboració institucional i una adequada intervenció en les actuacions de localització, exhumació i identificació de les persones desaparegudes. Tot això, d'acord amb les recomanacions del Consell de Drets Humans de l'ONU.

A través d'aquests projectes es podrà recuperar i identificar les restes de les víctimes i també serviran per a elaborar mapes de localització. Igualment, es promourà la investigació de la desaparició forçada de xiquetes i xiquets ocorreguda durant la Guerra Civil i la dictadura franquista.

Fisabio disposa d'eines de seqüenciació massiva, que permetran obtenir els millors resultats possibles, i té personal qualificat i amb alt nivell de coneixement científic en la matèria. Això obri la possibilitat de, per exemple, millorar la identificació de restes de les fosses més antigues.

En el marc del conveni, la prioritat serà la recollida i emmagatzematge de mostres de familiars de víctimes de la Guerra Civil i el franquisme d'edat avançada per a assegurar que es produïsca la investigació i la identificació de les restes trobades en les fosses.

Visita a les instal·lacions

La consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, acompanyada pel director gerent de la fundació, Jose Antonio Manrique, ha visitat les instal·lacions de Fisabio on es duran a terme les tasques d'emmagatzematge de mostres i la seua seqüenciació.

Durant la visita, Pérez Garijo ha destacat la importància d'aquest conveni de col·laboració perquè "per a obtenir els millors resultats en aquesta tasca de memòria, justícia i reparació és imprescindible el treball conjunt de totes les institucions, i per això establim aquesta col·laboració amb la Fundació Fisabio i la Universitat de València".

La consellera de Qualitat Democràtica ha assenyalat que "Fisabio és capdavantera en la investigació genètica i la seua participació serà decisiva per a avançar en el treball que estem duent a terme des del principi de la legislatura en la identificació de les víctimes del franquisme i de les xiquetes i els xiquets furtats."

El recorregut ha transcorregut pels laboratoris de l'Àrea de Genòmica i Salut, el Servei de Seqüenciació i Bioinformàtica, on s'analitzaran les mostres obtingudes, i les instal·lacions del Biobanc IBSP-CV, que es dedicarà a la seua recollida i l'emmagatzematge.

Arxivat a:

Destacats