La Conselleria de Participació i Las Naves impulsen un programa educatiu per posar en valor la importància de les polítiques públiques

Alumnat de Batxillerat de tres instituts de la Comunitat Valenciana treballarà per aprendre a analitzar les polítiques públiques i entendre la seua rellevància per a la vida de les persones

Guardar

Programa educatiu per posar en valor la importància de les polítiques públiques
Programa educatiu per posar en valor la importància de les polítiques públiques

El programa escolar POLIS, impulsat per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica i el Laboratori d'Anàlisis i Avaluació de Polítiques Públiques Avalua·Lab de Las Naves, possibilitarà que al llarg de l'últim trimestre d'aquest curs, l'alumnat de Batxillerat de diversos instituts de la Comunitat Valenciana, treballen en les seues aules el desenvolupament d'una anàlisi crítica de les polítiques públiques, a partir de l'ús de dades obertes disponibles en organismes oficials i públics, com a estratègia per a enfortir la democràcia i disminuir la desafecció política entre els més joves.

Aquest projecte té com a objectiu fomentar l'interès dels escolars per l'acció de govern a través de la generació de coneixements respecte els impactes que les intervencions dutes a terme pels governs, generen en l'entorn i en les seues vides.

El director general de Transparència, Andrés Gomis, ha assenyalat que es tracta d'un "projecte innovador amb el qual volem que l'alumnat es familiaritze amb l'ús i reutilització de les dades obertes i de la informació pública i, en definitiva, amb la transparència. I, alhora, estimular el pensament crític i la participació activa en la rendició de comptes i en el control ciutadà dels assumptes públics".
Per la seua banda, el regidor d'Innovació i Gestió del Coneixement de l'Ajuntament de València, Carlos Galiana, ha destacat que POLIS "vol posar el focus en la rellevància de les polítiques públiques. L'alumnat aprendrà que aquestes són vitals, i que la seua execució o la seua absència té un efecte directe sobre les nostres vides".

Tasca d'investigació

Des del punt de vista educatiu, el programa POLIS busca que l'alumnat conega com dissenyar i dur a terme una xicoteta investigació. A través del plantejament de l'estudi d'una determinada política pública es contribuirà, de manera transversal, a la millora d'altres competències com ara les matemàtiques aplicades i la comunicació oral i escrita. Així mateix, a través del treball que desenvolupe l'alumnat, es pretén despertar la seua capacitat d'anàlisi crítica a partir dels propis valors i creences personals.

Material audiovisual didàctic

Seran tres els centres educatius que participen en POLIS. Durant les classes, analitzaran una determinada política pública a partir de les dades existents i aniran complint tres fases: el disseny de l'estudi en el qual s'assenyale quina mesura serà l'objecte d'estudi, quina és la hipòtesi i quins seran les fonts d'informació mitjançant les quals contrastar-la; la cerca i recopilació de la informació i les dades necessàries per a dur a terme l'anàlisi; i la redacció de l'informe final en el qual incorporen les conclusions i valoracions pertinents a partir de l'anàlisi de les dades recaptades.

A més, l'alumnat comptarà amb una sèrie de continguts audiovisuals i web, creats exprofés, per a explicar com desenvolupar les fases del programa. Hi haurà, a més, un grup de professionals interdisciplinar que acompanyarà els centres educatius -alumnes i professorat- en el desenvolupament d'aquesta proposta.

Missions València 2030

El programa POLIS s'alinea amb les Missions València 2030, impulsades també pel centre d'innovació Las Naves i per la Delegació d'Innovació i Coneixement de l'Ajuntament de València. Es tracta d'un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l'ecosistema d'innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d'una ciutat, d'un país o de tota Europa s'aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Actualment s'acaba de llançar la Missió Climàtica València 2030, amb l'objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra i formar part de les 100 ciutats que la Comissió Europea seleccionarà dins de la missió 'ciutats intel·ligents i climàticament neutres'.

Destacats