La Comunitat Valenciana respon: Ha fet bé Sánchez en convocar eleccions?

Dirigents dels principals partits polítics valencians han respost aquest matí a la convocatòria d’Eleccions Generals de l’Estat el 28 d’abril

Guardar

sanchez_moncloa
sanchez_moncloa

El tema protagonista d'aquesta setmana ha sigut la possibilitat de convocar Eleccions Generals i hui Pedro Sánchez, President del Govern d'Espanya l'ha confirmat. La ciutadania major d'edat tindrà una cita amb les urnes el pròxim 28 d'abril per a decidir qui encapçalarà una nova legislatura, una data pròxima a la de les Eleccions Autonòmiques, les Municipals i les Europees que ha provocat una onada d'opinions des de les principals formacions polítiques de cada comunitat.

Com no podia ser d'una altra manera, les veus valencianes no han tardat a reaccionar. I la primera d'elles ha vingut de l'oposició tant a nivell estatal com en Les Corts valencianes, la del PP a través d'Isabel Bonig, que ha qualificat aquest anunci de necessari perquè "ja han passat 8 mesos d'agonia fins que s'ha donat de cara amb la realitat, amb la falta de suports per a continuar".

bonig_ep I.CABALLER/CORTS

No obstant això, per a la Presidenta del Partit Popular a la Comunitat Valenciana, Sánchez no ha fet les coses bé. "Ha fet un discurs al Chávez plagat absolutament de falsedats, començant perquè no va presentar una moció constructiva, sinó una per a tirar al President legítim del Govern, que era Mariano Rajoy, amb el compromís de convocar eleccions pròximes", ha defensat per a valorar que en faltar a la seua promesa i al no haver aprovat els Pressupostos Generals de 2019, "a la ciutadania li costarà 200.000 euros aquestes Eleccions" que es podrien haver evitat amb un 'superdiumenge'.

A més, Bonig ha criticat al socialista que es "apunte punts que han aconseguit governs anteriors, com és el cas de la pujada de les pensions o del salari mínim interprofessional, aconseguits pel PP arribant a acords amb agents socials". També s'ha mostrat indignada perquè, per a ella, "ha obert ferides del passat juntament amb Zapatero mentre insulta als 2.000 valencians que per voluntat pròpia es van concentrar en Colón per a demanar la unitat d'Espanya i recolzar la seua convivència, quan han fet pactes amb separatistes i terroristes".

Finalment, la líder ha manifestat que Sánchez "ja està fent campanya" des d'una institució neutra com és la Presidència del Govern perquè fins al 5 de març, que és quan es dissoldran les Corts Generals, farà reunions amb el seu Consell de Ministres. "Cal reconéixer-los que són mestres del trilerisme. Admire la seua capacitat per a mentir, perquè a mi se'm nota si ho faig", ha dit.

Compromís, per part seua, ha llançat la seua opinió a través del seu portaveu en Les Corts, Mònica Álvaro, que ha declarat que "Sánchez ha fet el que estimava i haguérem preferit tindre un espai per als valencians i les valencianes, però no ha sigut així". No obstant això, Álvaro ha sigut clara: "Des de Compromís anem per totes i estem preparadíssims per a enfrontar-nos a les Eleccions Generals".

Respecte a Podem, el Secretari General de Podem-Podem de Castelló i diputat César Jiménez ha fet un discurs més dur. Per a la formació habitada no és bona idea que "s'haja cedit enfront de la dreta", sobretot després d'haver presentat el seu llibre Manual de resistència. "Sempre hi ha hagut aquestes pressions de la dreta que impossibilita una forma d'Espanya que incloga a tots", ha opinat Jiménez.

Les Corts Generals es dissoldran el dia 5 de març

A més, Jiménez ha posat recalcament en què aquesta convocatòria electoral ha "tombat" les possibilitats que s'obrien per a la Comunitat Valenciana a l'hora de recuperar inversions necessàries per a millorar, per exemple, l'estat de les Rodalies ferroviàries. No obstant això, el seu equip té capacitat per a adaptar-se i creu que "s'obrirà una oportunitat per a configurar un Govern amb més força que construïsca un projecte per a tots i totes". "És el moment d'anar a les urnes per a demostrar la pluralitat d'Espanya, que no exclou a ningú i que respon a les necessitats de tota la ciutadania".

"Crec que és un gran dia per a Espanya. Aquesta legislatura degué acabar quan el PP va ser condemnat per finançament il·legal fa ja 9 mesos, però Sánchez va voler allargar aquesta angoixa i ha convertit aquesta legislatura en la més estèril i nociva de la Democràcia espanyola". Amb aquestes paraules ha valorat Toni Subiela, diputat de Ciutadans, l'anunci. I és que per a ell, la societat espanyola ja pot decidir quin camí ha de prendre Espanya amb una nova legislatura.

Finalment, Ximo Puig, President de la Generalitat Valenciana i líder del PSOE en l'autonomia ha opinat que la decisió del seu company de partit pot afectar els resultats i a la mobilització però que espera que no siga així perquè "Espanya es juga un futur on el Govern mira per les persones i els espanyols no volen mirar cap a una època passada de retallades i corrupció".

Possibles pactes a la vista

Un altre dels aspectes que es posa sobre la taula és el de la conformació de pactes o coalicions entre diferents grups partits polítics de cara al 28 d'abril. Un tema del qual han parlat Compromís i Podem. Així, per als primers, Álvaro ha destacat que volen afrontar el grup polític únic, que és el que "els toca" perquè han defensat la veu i els problemes dels valencians i les valencianes en el Congrés dels Diputats. Malgrat això, la portaveu s'ha mostrat prudent i ha explicat que ja estan treballant en això i que escoltaran les opcions, encara que "el que està clar és que continuaran sent la veu dels valencians".

Álvaro, no obstant això, ha manifestat als mitjans de comunicació que Compromís vol un pacte com el del Botànic "perquè és compromís, és diàleg, és avançar en drets socials" i que posaria als valencians on es mereixen al Senat.

Sobre la possibilitat d'una confluència amb Compromís en una reedició "A la valenciana", el Secretari General i Síndic de Podem, Antonio Estañ, ha apuntat que "és coneguda la posició" de la formació valenciana i que no volen un acord "d'última hora, sinó un fruit del treball".

Canvi per a les autonòmiques?

Ximo Puig en Les Corts Valencianes

L'elecció del 28 d'abril com a dia per a celebrar els comicis generals ha generat revolada tant pel fet de convocar-los com per la seua proximitat a les Eleccions Municipals, les Eleccions Autonòmiques i les Eleccions Europees. I és que des d'aquesta jornada fins a la del 26 de maig hi hauria menys d'un mes de diferència perquè l'electorat acudira a les urnes de nou.

"Sembla que als valencians ens tocarà anar amb la Mona de Pasqua en una mà i la papereta en l'altra", ha dit Mònica Álvaro, portaveu de Compromís, sobre aquest tema. En concret, ha explicat: "Hauríem preferit tindre un espai per als valencians i les valencianes". No obstant això, ha cridat a la participació perquè "necessita" que la societat es mobilitze més que mai per a decidir.

A la qüestió de la mobilització i d'un possible canvi de data de les autonòmiques, Isabel Bonig ha respost que "el bloc de centre-dreta es mobilitzarà i acudirà a les urnes a dir-li a Sánchez que no vol les seues polítiques", encara que coincidisca amb la Setmana Santa. A més, ha afegit que "Puig té potestat per a avançar les eleccions però si ho fera serien més milions per a les arques valencianes i no per al finançament que tant ha reivindicat".

En una línia similar s'ha posicionat Ciutadans. Toni Subiela s'ha dirigit al President de la Generalitat Valenciana per a dir-li que canviar la data seria "marejar" i inadequat, però que espera que prenga una decisió ja. "Al final és una decisió partidista", ha sentenciat per a afegir que tenen "molts suports dels valencians" i que estan preparats les convoque quan les convoque.

Podem, amb César Jiménez, també ha remarcat la importància d'acudir a les urnes malgrat el poc temps de diferència d'uns comicis a uns altres i, quant a la possibilitat de canvi, ha valorat que seria negatiu perquè "és important tindre un debat en clau valenciana" i que estan "preparats per a qualsevol canvi": "Els companys d'Esquerra Unida PV i nosaltres hem fet un pacte que mostra que ja estem treballant".

Ximo Puig, per part seua, ha resolt l'assumpte: "Vull que hi haja un debat sobre allò que importa als valencians i sobre si continuarem arreglant els seus problemes, si continuarem avançant en igualtat de gènere i social, perquè això és una aturada que han provocat per interés partidista i sense pensar en Espanya". Per això, ha conclòs que la seua voluntat és que es mantinga el 26 de maig, encara que té la potestat de canviar-les "tenint en compte les necessitats dels valencians i les valencianes".

Destacats