La Comunitat Valenciana rep 8,8 milions per a fomentar la competitivitat del sector agrari en 2021

Guardar

Un tractor en el medi rural
Un tractor en el medi rural

El consell de ministres ha aprovat dos reials decrets pels quals s'estableixen les bases reguladores per a la concessió d'ajudes per a sengles línies d'inversions destinades a la transformació ambiental i digital del sector agrícola i ramader que sumen un total de 345 milions d'euros entre els anys 2021 i 2023. Per a aquest 2021, la Comunitat Valenciana percebrà 8.800.218,07 euros.

Aquestes subvencions finançaran actuacions contemplades dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), per la qual cosa seran finançades amb fons de l'instrument europeu de recuperació Next Generation EU.

Amb l'aprovació d'aquests reials decrets es compleixen amb els terminis previstos per a implementar en el sector agrícola i ramader l'aplicació dels fons finançats per la Unió Europea per a la modernització del sector agrari. En el disseny de les actuacions han sigut, des del seu inici, partícips, tant les comunitats autònomes com el propi sector, segons ha informat el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

Amb aquesta base jurídica, es contempla, a més, la distribució del pressupost que es destinarà a cadascuna d'aquestes mesures entre les comunitats autònomes que, al seu torn, seran les competents per a convocar aquestes ajudes una vegada aprovats aquests dos reials decrets amb les bases reguladores i concedir-les als destinarios últims.

Per això, es transferirà a les comunitats autònomes les quantitats corresponents. Així, en la Conferència Sectorial d'Agricultura i Desenvolupament Rural celebrada el passat 21 d'octubre es va acordar la distribució de la primera anualitat, per a l'exercici de 2021, dotada amb un total de 115,35 milions d'euros. Prèviament, el Consell de Ministres va autoritzar la territorialització d'aquests fons en la seua sessió del 19 d'octubre.

El departament d'Agricultura destaca que la mobilització d'un volum tan important de recursos obri una oportunitat "extraordinària" per al sector agrícola i ramader, que permetrà no sols la superació de la crisi i la recuperació de l'ocupació, sinó que facilitarà la modernització del sector primari, amb l'objectiu que aquesta recuperació siga verda, digital, inclusiva i social.

INVERSIONS EN BIOSEGURETAT EN SANITAT ANIMAL I VEGETAL

Una de les dues línies d'ajudes aprovades aniran destinades a subvencionar inversions en matèria de bioseguretat en sanitat animal i vegetal amb un pressupost total per a les tres anualitats de 38 milions d'euros, dels quals 12,6 milions d'euros corresponen a 2021. En eixe any, la Comunitat rebrà 2.202.504,07 euros.

En quan a la segona línia d'ajudes aprovades, en matèria de sostenibilitat i competitivitat de l'agricultura i la ramaderia, l'assignació pressupostària total per al conjunt dels tres anys és de 307 milions d'euros.

Aquest paquet d'estímuls destinat a promoure la inversió privada contribuirà a millorar la resiliència del sector i la seua competitivitat, al mateix temps que s'afavoreix la consecució dels objectius del clima, la conservació del medi ambient i la descarbonització del sector agrícola i ramader.

Seran subvencionables les actuacions que es realitzen i complisquen els requisits establits fins a la finalització, el 31 de desembre de 2023, de la vigència dels programes.

Els beneficiaris d'aquestes ajudes podran ser titulars d'explotacions agrícoles o ramaderes, així com empreses de serveis agronòmics.

En la concessió de les ajudes es prioritzaran, amb caràcter transversal, els plans d'inversió conjunts que integraran un mínim de cincos sol·licituds de projectes d'inversió i les inversions col·lectives promogudes per part d'entitats associatives i empresarials de l'àmbit agrari reconegudes. A més d'aquells sol·licitants que tinguen la condició de jove agricultor o pertanguen a una entitat associativa prioritària, i les explotacions en titularitat compartida d'acord amb la Llei 35/2011, de 4 d'octubre.

A aquests criteris generals, se sumen altres específics en funció de cadascun dels quatre programes de suport que persegueixen prioritzar qüestions com la concessió d'ajudes a projectes d'inversió que propicien l'ús en comú redundant en un major impacte de les accions o que afavorisquen la sostenibilitat mediambiental i impulsen la competitivitat del sector agrari.

Arxivat a:

Destacats