La Comunitat Valenciana encapçala l'augment d'atenció a la dependència durant la pandèmia

Guardar

dependencia
dependencia

Els beneficiaris d'ajudes a la dependència a la Comunitat han augmentat un 15,7 per cent l'any de la pandèmia, de manera que la valenciana és l'autonomia de tota Espanya on més creix la taxa d'atenció enfront del 0,8% de la mitjana nacional. Aquesta tendència sostinguda a l'alça en els últims cinc anys suposa que en aquest exercici s'han superat les 102.000 persones dependents ateses, quan a l'inici del període només dispensava 43.000 atencions.

En cas de continuar així, les atencions realitzades en els últims tres anys, la Comunitat Valenciana podria estar en condicions d'acabar amb la seua taxa de desatesos en un any, segons el XXI Dictamen de l'Observatori de la Dependència publicat per l'Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials.

Per darrere de la Comunitat se situen Astúries (14,8%) i Balears (11,6%), que van mantenir taxes positives d'atenció a dependents en 2020. No obstant això, l'autonomia continua suspenent en l'escala de valoració, en obtenir un 3,9. Només tres comunitats han aprovat i la mitjana ha baixat de 5 a 4.

Quant a les persones que es troba en els "llimbs de la dependència", és a dir, aquelles amb el dret reconegut, però pendents d'atenció, a Espanya hi ha 232.243 persones amb dret reconegut en espera d'atenció. El 68,2% d'aquestes es concentren en només tres territoris: Catalunya (73.386), Andalusia (56.534) i Madrid.

Només quatre comunitats van augmentar el nombre de persones reconegudes en situació de dependència, una d'elles la Comunitat Valenciana, amb 12.378 persones més, seguida de Canàries (722), Balears (537) i Astúries (386). La resta de les comunitats van retrocedir. Destaca el cas de Madrid, on van caure en 9.986, Catalunya (-9.663) i Andalusia (-9.157).

En la resta de paràmetres del sistema, com ara valoracions, persones amb dret o sol·licituds registrades, la Comunitat Valenciana registra valors superiors al 10%, quan la resta d'autonomies presenten valors negatius. En aquest sentit, l'estudi destaca que l'"extraordinària" gestió durant la pandèmia a la Comunitat "fa reflexionar sobre l'encert de la participació de les entitats locals des de la proximitat en la gestió del sistema de la dependència".

Així, reflecteix que, en cas de continuar el ritme d'atencions dels últims tres anys, la Comunitat Valenciana "podria estar en condicions d'acabar amb la seua taxa de desatesos (llimbs) en un any".

NOVES PRESTACIONS

D'altra banda, el 77,7% de les noves prestacions es va oferir en forma de PECEF, que ja aconsegueix el 60% de la cartera de serveis de la Comunitat, el doble de la mitjana nacional. A més, la inversió realitzada per la Comunitat Valenciana en 2020 es va incrementar en 74 milions d'euros, un 11,2% més, i supera els 740 milions d'euros invertits, i encadena així una senda de creixement constant superior al 83% en els últims cinc anys.

La investigació apunta que el sistema de dependència genera a la Comunitat més de 15.000 llocs de treball, encara que, no obstant això, mostra una "molt baixa" taxa de generació d'ocupació per milió invertit (23,1) a conseqüència de l'ús de les PECEF.

Respecte a la llista d'espera, s'ha reduït en 1.625 persones i han mort 1.627 persones amb dret reconegut i sense atenció, és a dir, tota la reducció de la llista d'espera es deu a la defunció de persones amb dret i sense atenció.

Quant a la incidència de la Covid-19 en el sistema de la dependència, el dictamen recull que entre març i desembre de 2020 van morir a la Comunitat un total de 16.458 persones amb sol·licitud de dependència, un 33,3% més de l'esperat. Una vegada excloses les 861 persones que no acreditaven situació de dependència (sense grau), la xifra aconsegueix les 15.597 persones mortes, entre persones amb dret i persones pendents de resolució de grau.

D'elles, el 73,6% estaven sent ateses i el 26,4% restant en llista d'espera, concretament el 16% (2.491) estaven a l'espera de resolució de grau i el 10,4% (1.627) tenien ja el dret reconegut, però estaven a l'espera de resolució de prestació. Entre març i desembre, a la Comunitat Valenciana van morir 4.118 persones en llista d'espera, sense ser ateses.

MÉS DE 55.000 EN LLISTES D'ESPERA DE DEPENDÈNCIA A ESPANYA

A nivell nacional, Un total de 55.487 persones han mort a Espanya en les llistes d'espera de la dependència, durant el primer any de la pandèmia de la Covid-19, segons el XXI Dictamen de l'Observatori de la Dependència, elaborat per l'Associació Estatal de Directors i Gerents de Serveis Socials.

"Ha sigut un any de reculada en el sistema de Dependència, un any marcat per la pandèmia, terrorífic, de moltíssim dolor, sofriment i mort", ha precisat aquest dilluns en roda de premsa el president de l'Associació Estatal de Directors i Gerents de Serveis Socials, José Manuel Ramírez.

L'estudi, presentat aquest dilluns 15 de març, revela que 21.005 persones van morir esperant la resolució i 34.370, sense haver pogut exercir els seus drets derivats de la condició de persona en situació de dependència.

Així, 152 persones van morir diàriament en la llista d'espera de la dependència al llarg de 2020. El 79,4% de les persones que van eixir de la llista d'espera entre març i desembre, ho van fer perquè van morir.

Quan es compleix el primer any des que es va declarar l'Estat d'Alarma, l'Associació de Directors i Gerents de Serveis Socials ha constatat una "reculada" en el sector de la Dependència. En places de centres de dia i residències, segons avisen, el Sistema ha retrocedit a dades de fa més de tres anys, a setembre de 2017, i adverteixen que sembla que es tendeix a "un sistema de serveis low cost".

"L'impacte de la Covid-19, el complex procediment i que el Ministeri de Drets Socials no va incrementar el pressupost ni en un sol euro nou l'any 2020, ha fet retrocedir al Sistema en els indicadors rellevants", subratllen els autors.

De les dades es desprén que 232.243 persones es troben hui dia en llista d'espera de la Dependència, "el 17,1% de les persones amb dret a atenció".

L'Associació calcula que el 41,5% de les persones "desateses" (96.351) són dependents amb Graus III o II. A elles cal afegir 141.556 expedients que estan pendents de valoració. Així, conclou que "la desatenció (pendents de valorar + llimbs de la dependència) arriba a 373.800 persones".

Destacats