La batalla per la sanitat valenciana: revertir la privatització del sistema sanitari

El periodista Sergi Castillo aborda en el seu llibre “La batalla per la sanitat valenciana” la pugna entre els models privat i públic de gestió

Guardar

08-hospital_de_la_ribera_alzira
08-hospital_de_la_ribera_alzira

L’Hospital de la Ribera es va convertir en el paradigma del conegut com a Model Alzira, tot un emblema de la privatització de la sanitat valenciana que va dur a terme el Partit Popular (PP) durant els vint anys en què va ostentar el poder polític. Ribera Salud, concessionària d’aquest hospital, comptava a més amb la gestió dels hospitals d’Elx (Baix Vinalopó), Torrevella (Baix Segura), Dénia (Marina Alta) i Manises (Horta). Amb el canvi de cicle electoral i l’arribada del Govern del Botànic, el focus es va posar en recuperar per a la Gestió Pública l’Hospital de la Ribera, primer, i revertir el model anterior.

Aquesta disputa és la que analitza el periodista Sergi Castillo Prats (Cocentaina, 1978) en el seu llibre "La batalla per la sanitat valenciana", a partir d’abundant documentació i declaracions. El treball, de 230 pàgines, és el resultat de la segona Beca de Periodisme "Josep Torrent", convocada de manera conjunta per la Unió de Periodistes Valencians i la Institució Alfons el Magnànim. Per a Castillo, es tracta «d’una lluita per un negoci», més que no «entre models de gestió sanitària ni rerefons ideològic».

Castillo ha analitzat el període que va de l’any 1995 al 2015 i n’ha tret un diagnòstic. Pel periodista, el que caracteritza aquests vint anys és la "corrupció sistèmica en tots els estaments de l’administració autonòmica valenciana". Per demostrar-ho, el periodista afirma que "cinc dels huit consellers de Sanitat i tres dels quatre presidents autonòmics estiguen immersos en escàndols de corrupció". Castillo descriu com es va construir una xarxa clientelar amb complicitat de l’administració, en què "el poder dels diners s’imposa a la racionalitat".

L’any 2002 va finalitzar el procés de transferència de la sanitat a les comunitats autònomes, que des d’aleshores poden desenvolupar els sistemes sanitaris propis. Aleshores es va crear el Servei Valencià de Salut, que després va passar a ser l’Agència Valenciana de Salut. Al desembre de l’any 2013 aquest va ser suprimida i les seues funcions van ser assumides per la Conselleria competent en matèria de sanitat, actualment la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

"La batalla per la sanitat valenciana" es presenta el dijous 23 de gener a les 19 hores al Col·legi Major Rector Peset. Amb el periodista i autor del llibre Sergi Castillo participaran l’exministra i exconsellera de Sanitat, Carmen Montón, el periodista Salva Almenar i el director de la Col·lecció Periodisme del Magnànim, Guillermo López.

Arxivat a:

Destacats