L'IVACE rep 52 sol·licituds d'ajuntaments per a sumar-se al Programa d'Enllumenat Públic de baix consum energètic

Guardar

Enllumenat públic
Enllumenat públic

L'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace), dependent de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, ha rebut un total de 52 sol·licituds d'ajuntaments per a acollir-se al Programa d'Enllumenat públic de baix consum, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

Així, ha precisat que del total de sol·licituds rebudes, 11 procedeixen d'ajuntaments de Castelló, 21 de València i les 20 restants, d'Alacant. L'objectiu principal d'aquesta proposta és "facilitar la renovació d'enllumenat amb criteris d'eficiència energètica".

Ivace Energia recolza econòmicament el cent per cent del projecte mitjançant una fórmula combinada de préstec bonificat i subvenció a fons perdut, ha destacat l'administració autonòmica.

Aquest programa, ha agregat, està dirigit als ajuntaments de menys de 30.000 habitants perquè els municipis de menor grandària, sobretot els situats en zones rurals, en moltes ocasions no disposen ni dels mitjans tècnics necessaris, ni de suficient pressupost per a escometre aquest tipus de projectes.

El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent, ha indicat que aquesta iniciativa vol "ajudar a incorporar enllumenat públic d'alta eficiència energètica, reduir la factura dels municipis i avançar, al mateix temps, cap a un nou model energètic més sostenible".

El projecte ha de suposar un estalvi en energia elèctrica mínim del 30% respecte al consum anterior i entre les mesures d'estalvi i eficiència energètica que se sufragaran està la substitució de llums i lluminàries per altres de major eficiència energètica i la implantació de reguladors de flux lumínic i de les enceses i apagats dels punts de llum, adequant-los a la nit a les necessitats reals d'il·luminació de les vies.

Gràcies a aquest sistema es pot estalviar el 45% de l'energia consumida durant la nit, ha ressaltat la Generalitat. A més, també es dona suport a la incorporació de rellotges astronòmics, ajustats a l'hora solar, per a reduir el consum. Aquests rellotges astronòmics permeten la programació diària d'encesa i apagat de l'enllumenat d'acord amb l'hora exacta d'eixida i posta del sol.

La Generalitat ha conclòs que la idea és "incentivar la renovació dels sistemes públics d'aquests municipis amb criteris d'eficiència energètica, introduint els nous avanços tecnològics en matèria d'il·luminació viària".

PRINCIPAL DESPESA ENERGÈTICA

L'enllumenat públic en les localitats constitueix la principal despesa energètica i encara que és molt variable representa al voltant del 60% de la factura energètica del municipi, ha assegurat l'administració autonòmica.

Ivace Energia estima que la renovació de l'enllumenat públic en un xicotet municipi per un eficient amb lluminàries leds reduiria un 70% el consum energètic d'enllumenat. Aquesta reducció pot suposar un estalvi energètic anual aproximat de 135.000 quilowatts hora aproximadament, la qual cosa en termes econòmics suposa una reducció de la factura energètica de 17.000 euros a l'any, ha concretat l'administració autonòmica.

Destacats