L'investigador Vicent Gabarda col·laborarà amb la Diputació en memòria històrica

Guardar

gabarda
gabarda

L'historiador valencià Vicent Gabarda, expert en la repressió franquista en la Comunitat, ha arribat a un acord amb l'àrea de Memòria Històrica de la Diputació, que dirigeix Ramiro Rivera, per a col·laborar en projectes i iniciatives que impulse la corporació provincial en aquest àmbit, en la línia marcada per l'ens provincial de recuperació de les víctimes i la seua memòria.

Gavarda és un referent fonamental per a memorialistes i familiars de víctimes a la província de València i la resta de la Comunitat, amb estudis que han contribuït a localitzar les restes de represaliats exhumats. El diputat de Memòria Històrica, Ramiro Rivera, valora molt positivament aquest acord "pel bé de les famílies que encara busquen informació i una mà amiga que els ajude a tancar les seues antigues ferides".

Vicent Gabarda és natural de Paterna, on es troben les restes de més de 2.000 persones represaliades, i compta amb una extensa obra sobre Memòria Històrica i repressió en terres valencianes; un material obligatori en molts camps relacionats, que inclou els volums que relacionen, per primera vegada, totes les víctimes en la Postguerra i la rereguarda republicana.

Entre altres esbrinaments fruit d'una vida dedicada a la investigació, especialment la de la repressió durant i després de la Guerra Civil, Gabarda va descobrir en 1985 que a Paterna s'havia afusellat a 2.238 persones en una antiga instal·lació de tir de més de 100 metres de llarg i 7 d'alt prop del cementeri, coneguda com el 'Paredón d'Espanya'. Un dels llocs més foscos de la història del país que la Diputació, al costat de l'Ajuntament de Paterna, els familiars i els propietaris actuals dels terrenys, pretén convertir en memorial per a les víctimes.

El procés d'investigació de Vicent Gabarda, "amb el rigor i la serietat que li caracteritzen", segons els responsables de l'àrea provincial de Memòria Històrica, resulta clau per als arqueòlegs que treballen en l'obertura de les fosses comunes de Paterna, en les quals la Diputació ha subvencionat en els últims tres anys l'exhumació de les restes de 747 represaliats.

Destacats