L'infrafinançament impregna el 600 aniversari de la Generalitat Valenciana

El Consell, diputats de les Corts Valencianes i altres autoritats van acudir ahir a la vesprada a l'acte de commemoració

Guardar

6e4444ae1f25754422df7f7e9babe6c13b84551c164fa986e9ac663775fc4441
6e4444ae1f25754422df7f7e9babe6c13b84551c164fa986e9ac663775fc4441

Les Corts Valencianes es van tornar a reunir ahir, just 600 anys després, en el Convent de Santo Domingo, hui seu de la Capitania General, per a recordar una efemèride històrica, perquè un 22 de març de 1418 es va crear la Diputació General o Generalitat del Regne de València en la primera sessió de Corts convocada per Alfons el Magnànim. En el saló del tron van intervenir en un breu parlament el Tinent General Francisco J. Gan Pampols i la Vicepresidenta primera de les Corts, Carmen Martínez. La clasura de la sessió va estar a càrrec del president del parlament valencià, Enric Morera.

"Hem de conéixer el nostre passat per estimar-nos com a poble"

"Hem de conéixer el nostre passat per estimar-nos com a poble", va assegurar Morera en el seu discurs. Un passat del qual "les valencianes i els valencians tenim motius per estar orgullosos, som una nacionalitat històrica, amb arrels ben profundes i amb unes institucions parlamentàries de les més antigues del món occidental, precursores de l’equilibri i de la separació de poders", va afegir.

Segons el president de les Corts, "quan els valencians ens hem autogovernat, hem tingut experiències notables d'èxit", per la qual cosa va recordar que la sessió de Corts que va donar lloc a la Generalitat va ser "el precedent immediat del Segle d'Or valencià".

Però el discurs va estar marcat, no sols de mirades al passat, sinò també d'una anàlisi molt crítica amb la societat actual. "Cal reflexionar sobre el món que construïm, sobre el món que ve", deia Morera, que va enumerar molts dels problemes que pateix la realitat actual: conflictes arreu del món, el canvi climàtic, la sostenibilitat del planeta, les migracions. Una situació davant la qual el president va reivindicar "altura de mires, alta política" amb l'objectiu de "preservar el bé comú" i "l'interés general".

Morera no va perdre l'ocasió per a exigir, de nou, un finançament just per a la Comunitat Valenciana. "Les Corts han assolit en la present legislatura més consensos que mai, com ara, per exigir un finançament just i unes inversions equitatives", en referència a la declaració institucional que tots els grups parlamentaris van signar en pro d'aquesta causa. Unió que no va quedar reflexada a la massiva manifestació a València per un finançament just.

"Els valencians i valencianes no hauríem de perdre un altre tren en la història"

Davant un "sistema asimètric i arbitrari en el repartiment dels recursos públics" i una "pulsió centralista", el president va demanar "una posició valenciana comuna i unànime". "Els valencians i valencianes no hauríem de perdre un altre tren en la història", sentencià.

Destacats