L'Estratègia Valenciana de Migracions, "incompatible" amb els CIE

L'objectiu del text serà buscar la "plena inclusió" de les persones migrants, des de l'acolliment fins a l'accés als serveis socials

Guardar

cies_valencia
cies_valencia

Des dels despatxos de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ja es treballa, des de l'últim mes de 2019, en una nova 'Estratègia' que avança en igualtat. Aquesta vegada, de persones migrants: la Comunitat Valenciana comptarà, segons va anunciar la consellera Mònica Oltra, amb una Estratègia Valenciana de Migracions "per a afavorir la plena inclusió de la persona refugiada". Una nova eina que, encara que sense abordar-ho de manera concreta perquè s'allunya de la competència autonòmica, no serà "compatible" amb els CIE. "No pot haver-hi presons per a gent innocent", apuntava el Secretari d'Inclusió.

Alberto Ibáñez té el despatx en la Ciutat Administrativa Nou d'Octubre. Una gran pissarra recorre una de les parets. Després de preguntar sobre si ja treballa amb l'Estratègia, assenyala la paret. Anotacions, fletxes i apartats es barregen en un primer esborrany de les qüestions essencials que haurà d'abordar. Un text que anirà des de l'acolliment a la inclusió i accés ple als serveis socials.

Al costat de l'Estratègia Valenciana contra la Violència Sexual i la d'Envelliment Actiu, la de Migracions és una de les "tres grans estratègies" a elaborar aquesta legislatura. La primera línia estratègica serà el d'"Inclusió i Accés als Serveis Públics", tot sempre des d'"un punt de vista de l'accessibilitat universal". Ibáñez assenyala, com a precursor d'això, que el Botànic va recuperar la Sanitat Universal.

"No contemplen que haja d'existir"

La segona línia de l'Estratègia aborda la inclusió amb la resta de persones que componen la societat: Convivència i Interculturalitat. Des de la Conselleria consideren important "entendre el valor de la diversitat" i afavorir l'empatia. El tercer eix es refereix, en certa manera, a l'experiència de l'Aquarius: Drets Humans i Acolliment. Es tracta de definir el model d'acolliment valencià que, segons Ibáñez, passarà a ser competència autonòmica pròximament. La quarta entén la necessitat de fer partícips a entitats i persones migrants per a aconseguir "una democràcia plena". Finalment, des de la Secretaria d'Inclusió i de l'Agenda Valenciana de la Igualtat, s'apunta a la possible confluència amb la despoblació: és possible abordar el "repte demogràfic" des de l'acolliment, perquè es tracta de persones que necessiten una llar i llocs que necessiten persones.

L'Estratègia Valenciana de Migracions, que abordarà exclusivament l'àmbit de la Comunitat Valenciana, no pot assenyalar accions o directrius respecte als Centres d'Internament d'Estrangers (CIE). "Ens centrem sempre en allò que és competència autonòmica", assenyala Ibáñez. Una manera d'evitar, assegura, fer un "brindis al sol" sobre alguna cosa que no és possible solucionar des de la Generalitat.

No obstant això, la Conselleria d'Igualtat s'ha posicionat clarament contra aquest centre, així com l'Ajuntament de València, on es troba el CIE de Sapadors. Un centre que acumula denúncies de maltractaments i males condicions, i al qual ni la Generalitat ni l'Ajuntament han pogut accedir. Encara que no s'aborda des del nou text, Ibáñez creu que és transparent: "Els valors que la regiran (l'Estratègia) no contemplen que haja d'existir aquest espai". Assegura estar encara a l'espera de l'autorització de la Delegació del Govern per a poder accedir, i així poder entrar i veure si es vulneren o no drets, com "òbviament acredita CIE no i la gent que ha entrat". "Si defenses els drets humans no pots tindre a la presó a una persona que no ha comés cap delicte", assevera.

Destacats