L'esquerra valenciana cau lleument i la dreta es veu afavorida per Vox

Els resultats electorals del 10N denoten un auge del conservadorisme i un lleu descens de l'esquerra

Guardar

corts valencianes cortes valencianas
corts valencianes cortes valencianas
Els resultats de les eleccions generals d'aquest diumenge ens han deixat entreveure com el bloc d'esquerres ha perdut terreny lleument enfront de l'ascens inaudit del bloc de dretes. Encara que la força més votada ha sigut el PSOE, la veritat és que els socialistes no han millorat els seus resultats. Si en les passades eleccions, PSOE i Unides Podem sumaven 165 escons, ara sumen 155. En el cas del Partit Popular, Ciutadans i Vox, han passat de tindre 147 a tindre 150, anotant un lleu, però significant, augment.L'ascens dels conservadors ve protagonitzat per l'auge del partit d'extrema dreta presidit per Santiago Abascal, que suma un total de 52 diputats obtinguts diumenge passat enfront dels 24 que va obtindre en les eleccions passades. Aquest augment ve contrarestat, no obstant això, per la caiguda fatídica de Ciutadans, que ha perdut 47 diputats en el Congrés. Una xifra catastròfica per a la formació, que ha portat a la dimissió del seu president, Albert Rivera.Aquests resultats generals es poden extrapolar a la Comunitat Valenciana, on les formacions han tingut uns resultats similars i la dreta ha guanyat terreny. En les anteriors eleccions, els blocs de dreta i d'esquerra sumaven 16 escons respectivament, per la qual cosa la balança estava equilibrada. No obstant això, després de la repetició electoral, l'esquerra ha perdut 6 escons, passant a tindre 13 enfront dels 19 del bloc dreta.

TAULA D'ESCONS A LA COMUNITAT VALENCIANA I A LA PROVÍNCIA DE VALÈNCIA

Comunitat Valenciana: 32 diputats

28A

10N

València: 15 diputats

28A

10N

PSOE:

10

10 (=)

PSOE:

4

4 (=)

PP:

7

8 (+1)

PP:

3

4 (+1)

Vox:

3

7 (+3)

Vox:

2

3 (+1)

Ciudadanos:

6

2 (- 4)

Ciudadanos:

3

1 (- 2)

Podemos:

5

4 (- 1)

Podemos:

2

2 (=)

Més Compromís:

1 (*Compromís)

1 (=)

Més Compromís:

1 (*Compromís)

1 (=)

Si ho traduïm a vots, PP, Ciutadans i Vox haurien sumat a la ciutat de València 8.917 vots més que el PSOE, Unides Podem i Més Compromís, ja que el bloc conservador ha aconseguit 215.355 vots, enfront dels 206.438 de l'esquerra. Aquest descens de suport a l'esquerra es podria explicar, en part, pel clima polític desfavorable que estem vivint en aquests últims mesos.D'altra banda, alguns veuen en la coalició de Compromís i Més País una de les raons de la clivella en l'esquerra. El que és evident és que l'estratègia de Compromís d'aliar-se amb el partit d'Íñigo Errejón no ha complit les seues expectatives: ha obtingut els mateixos resultats que en les anteriors eleccions, és a dir, un escó. I, en clau territorial, és una de les coses més rellevants, ja que la força política Compromís té un enclavament important en el nostre territori.Quant a l'augment de la dreta entre els escons valencians, s'explica en part per l'auge de Vox. La Comunitat Valenciana és un dels territoris d'Espanya on més ha crescut el partit de Santiago Abascal. Ha passat de tindre 3 escons a tindre 7. A la província de València, ha sumat un més, passant a tindre 3.Malgrat que els resultats de les eleccions deixen en els grans municipis de la Comunitat Valenciana un panorama pràcticament uniforme, amb el PSOE com a vencedor, Vox ha sigut el partit més votat en alguns municipis com Algemesí, Carcaixent, Nàquera, Loriguilla, Serra o la Pobla de Vallbona.Quant als populars, encara que també han eixit reforçats per aquesta repetició electoral, els seus resultats no han variat molt. En l'àmbit de la Comunitat Valenciana, el Partit Popular ha aconseguit un escó més, mantenint la segona posició amb huit diputats. Aquest escó prové de la circumscripció valenciana, on ha passat de tindre 3 escons a tindre 4.

Quants vots requereix un escó?

El partit polític de Tomás Guitarte, Teruel Existe, ha aconseguit per primera vegada un escó en el Congrés dels Diputats. I tan sols ha necessitat 19.696 vots per a aconseguir aquesta representació. No obstant això, la Llei D'Hondt no beneficia a tots per igual: la coalició liderada per Íñigo Errejón i Joan Baldoví (Más País) ha sigut la més damnificada per aquest sistema electoral, ja que ha necessitat 192.352 vots per a aconseguir obtenir un diputat.El PSOE és el partit polític que ha necessitat menys vots per a aconseguir cadascun dels seus 120 diputats. Cada escó els ha costat de mitjana als socialistes un total de 56.275 paperetes. En segon lloc, estaria el Partit Popular amb 57.044 vots de mitjana; en tercer lloc, Unides Podem amb 88.491 vots; en quart lloc, Vox amb 70.001; i Ciutadans, que li ha costat 163.754 vots cadascun dels 10 escons que ha aconseguit.El partit presidit per Albert Rivera ha sigut, dels partits majoritaris, el que més vots ha necessitat per a aconseguir un escó. Això es deu al fet que la formació taronja ha perdut molt de vot rural en províncies xicotetes, per la qual cosa el seu vot s'ha repartit de forma més extensa que en anteriors eleccions.El cas del partit animalista PACMA és el pol oposat a Teruel Existe. Els seus vots no es troben reunits en una circumscripció, sinó que estan estesos per tot el territori espanyol. Això explica que no ha aconseguit cap diputat malgrat reunir 226.469 vots, molt més que altres partits que sí que han obtingut un escó.
Destacats