L'equip científic liderat per Nuria Oliver rep un premi pel seu model d'Intel·ligència Artificial per a la gestió de la pandèmia

Guardar

premio-inteligencia-artificial
premio-inteligencia-artificial

L'equip de científics valencians València IA4COVID19 ha obtingut el primer premi del desafiament 'Resposta a la Pandèmia', pel seu model d'Intel·ligència Artificial per a gestionar la lluita contra la COVID-19 i reactivar l'economia.

Es tracta del grup d'experts coordinat per la Comissionada de la Presidència de la Generalitat per a l'Estratègia Valenciana per a la Intel·ligència Artificial, Nuria Oliver, i el director del departament de Matemàtiques Aplicades de la Universitat Politècnica de València, José Alberto Conejero.

El desafiament impulsat per l'organització sense ànim de lucre Xprize i la companyia de serveis professionals tecnològics Cognizant, ha sigut dissenyat amb l'objectiu de promoure el desenvolupament de sistemes d'Intel·ligència Artificial basats en les dades, capaces de predir de manera precisa les taxes de transmissió de la COVID-19 i prescriure mesures d'intervenció i mitigació que, després de ser provades en escenaris hipotètics, demostren reduir la ràtio, així com els impactes negatius en l'economia.

La directora general d'Anàlisi i Polítiques Públiques de la Generalitat, Ana Berenguer ha destacat la importància que té per a la Comunitat Valenciana aquest premi, atés que l'equip guardonat constitueix un "clar exemple del talent enorme existent en la Comunitat".

Així mateix, Berenguer s'ha referit al treball de suport que ha realitzat l'equip València IA4COVID19 en la gestió de la pandèmia, els qui han oferit la seua col·laboració a la Generalitat de manera "altruista i constant" des del mes de març de l'any passat, la qual cosa ha sigut "fonamental" en la presa de decisions.

Finalment, la directora general ha valorat "l'esforç i el compromís de tot l'equip" i, sobretot, la seua "gran capacitat, ratificada pel guardó internacional que ha rebut".

48 finalistes de 17 països

Cal destacar que el concurs, desenvolupat durant quatre mesos, ha comptat amb la participació de més d'un centenar d'equips especialitzats en intel·ligència artificial de tot el món, entre els quals van ser seleccionats 48 finalistes de 17 països.

El model vencedor de l'equip València IA4COVID19, juntament amb el de l'equip eslové JSI vs COVID, que ha quedat en segona posició, es posaran a la disposició dels responsables polítics, líders empresarials i autoritats sanitàries de tot el món quan avaluen estratègies per a reobrir de manera segura i reactivar l'economia.

Els models de IA dels participants han sigut avaluats per un jurat independent format per acadèmics, especialistes en resposta a pandèmies, experts de IA i epidemiòlegs, entre altres. Els dos equips guanyadors del premi han creat models eficaços, complint amb els criteris del jurat, entre els quals s'inclouen tant mètriques quantitatives com factors qualitatius com la factibilitat i usabilitat dels models en el món real; la inclusivitat i equitat, que avalua com els models tenen en compte determinats grups vulnerables; o la innovació, que considera si els equips creen formes innovadores d'ampliar l'abast del desafiament.

Destacats