Justícia acosta els seus serveis a la ciutadania

La Conselleria que encapçala Gabriela Bravo impulsa un pla perquè els valencians i valencianes puguen accedir a assistència i assessorament jurídic independentment del lloc on residisquen

Guardar

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha presentat a Picanya el projecte de "Justícia Pròxima"
La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha presentat a Picanya el projecte de "Justícia Pròxima"

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha presentat a Picanya el projecte de "Justícia Pròxima" per a la província de València. Un projecte que suposarà la modernització dels jutjats de pau i la creació d'oficines d'assessorament jurídic (Justiprop) i l'extensió dels serveis de mediació (Mediaprop), així com l'assistència a les Víctimes del Delicte en poblacions que no són seu de partits judicials.

Una proposta en la qual s'invertiran 4 milions d'euros i que incideix en què qualsevol persona, independentment del seu lloc de residència i, especialment, els habitants de zones menys poblades, puguen rebre assistència i assessorament jurídic prestat per professionals dels Col·legis de l'Advocacia de la Comunitat Valenciana, reduint, així, la bretxa digital i territorial.

Per a Bravo "la justícia ha de tindre un paper rellevant en les polítiques públiques i aquesta rellevància ha d'arribar a tot el territori", incidint en què "és essencial per a fomentar la cohesió territorial i social tan necessària per a avançar en polítiques d'igualtat i progrés perquè ningú es quede arrere, una filosofia present en aquest model de Justícia de proximitat".

"El factor domicili no ha de ser un factor dissuasiu, aquest servei públic de justícia ha d'arribar a cada racó de la Comunitat Valenciana", ha afirmat la consellera.

A l'acte han assistit el president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Rubén Alfaro; els alcaldes de Picanya, Torrent, Xirivella i Alaquàs, Josep Almenar, Jesús Ros, Michel Montaner i Toni Saura, respectivament, així com l'alcaldessa de Paiporta, María Isabel Albalat.

Justícia Pròxima, un servei públic, gratuït i pròxim de qualitat

El projecte "Justícia Pròxima" proporciona orientació i assessorament jurídic previ a l'inici del procediment judicial, oferint informació sobre la mediació com a alternativa al procés judicial.

Així mateix, aquest servei modernitza tecnològicament els jutjats de pau i acosta els diferents serveis dels jutjats a la ciutadania i evita desplaçaments a les seus judicials.

Justiprop, oficina d'informació jurídica de proximitat

Per part seua, en la iniciativa Justiprop s'informa dels serveis que presta la Generalitat i altres administracions sobre accés a la Justícia, mediació, assistència a les víctimes, violència de gènere i protecció de drets.

A això, se suma que es presta assessorament i orientació jurídica prèvia als processos judicials i es proporciona informació sobre tràmits administratius davant els registres civil, mercantil i de la propietat. A més, s'assisteix a la ciutadania per a realitzar consultes electròniques de tràmits judicials o administratius.

Mediaprop, serveis de mediació de proximitat

Finalment, en Mediaprop s'ofereix atenció i informació a la ciutadania sobre la mediació com a alternativa al procés judicial i es faciliten espais per a dur a terme sessions informatives i de mediació.

Modernització de jutjats de pau

El pla "Justícia Pròxima" també està invertint en la transformació d'un centenar de jutjats de pau per a convertir-los en unes oficines judicials modernes on la ciutadania puga accedir a nombrosos serveis de l'Administració de Justícia.

Concretament, es treballarà en un total de 134 municipis de més de 7.000 habitants.

Destacats