"Jugar a la ruleta", "fracàs" o "incapacitat", la política valenciana assenyala a Sánchez

Tots els partits, excepte el PSPV, assenyalen la màxima responsabilitat de la repetició electoral en el President en funcions

Guardar

Pedro Sanchez Europa Press
Pedro Sanchez Europa Press

Després de diversos mesos de negociacions, la qual cosa van avançar diverses personalitats polítiques poc després de les eleccions del 28 d'abril s'ha complit: tot indica que hi haurà unes noves Eleccions Generals el pròxim 10 de novembre. Després de l'última ronda de consultes, després de constatar la sospita, el Rei ha assenyalat que no proposa cap candidat a la investidura perquè cap suma suports suficients.

En clau valenciana, totes les formacions polítiques s'han manifestat al respecte. També totes assenyalen la gran responsabilitat de l'ocorregut, tant els partits progressistes com en la dreta, a Pedro Sánchez. Tots excepte des del PSPV, que l'atribueixen a un "bloqueig" dels altres partits.

"Jugar a la ruleta"

Des de Compromís, a preguntes de València Extra, Joan Baldoví ha assenyalat el seu profund cabreig: "Estic irritat, cabrejat i decebut. És una autèntica irresponsabilitat tornar a jugar a la ruleta per a veure si es trau algun escó més". Segons ha indicat el representant nacional de la formació, és "irresponsable" per part de Sánchez "no haver fet tot el que estava a la seua mà" per a aconseguir la investidura i un govern. "No sé si qui ha sigut capaç de sumar un sol vot en 140 dies, qui no és capaç de pactar, si estarà capacitat per a governar", ha asseverat.

Des de l'Ajuntament de València, l'alcalde Joan Ribó, en una línia semblant, ha assenyalat estar "indignat". "Que desaprofitem oportunitats com aquesta em sembla impresentable", ha indicat sobre l'oportunitat d'aconseguir un govern de coalició progressista. Quant a la convocatòria en si, l'alcalde ha assenyalat la necessitat de demanar a la gent progressista "que tornen a votar", però que "demanden als seus partits" mecanismes concrets sobre com articularien una majoria progressista.

El síndic de la formació valencianista en les Corts, Fran Ferri, assenyala que són unes eleccions a les quals la societat es veu "abocada per la irresponsabilitat de Sánchez", que "ha sigut incapaç de complir amb el mandat del 28 d'abril": "Entenem i compartim la indignació de la ciutadania. Des de Compromís treballarem perquè un govern que pose en el centre a les persones tire avant".

"Cansament i fastig"

La líder popular de la Comunitat, Isabel Bonig, assenyala que "qui va ser capaç de conjuminar voluntats per a destruir amb una moció de censura", ha sigut ara "incapaç de conjuminar-les per a construir": "No ha fallat la política, han fallat els polítics". Bonig ha assenyalat que la "política del PSOE i Sánchez" és una política de privilegis "únicament del mateix Sánchez".

Des de l'àmbit local, María José Català, la repetició d'eleccions és "un fracàs de Sánchez", que "comporta una despesa de 170 milions": "Correm el risc d'obtenir un elevat índex d'abstenció pel cansament i fastig dels votants". "Pedro Sánchez ha fracassat. L'Espanya del PSOE és l'Espanya de la inestabilitat, ingovernabilitat, capritx i narcisisme", ha asseverat.

"Fracàs col·lectiu"

El síndic de la federació valenciana del PSOE en les Corts, Manolo Mata, no assenyala la responsabilitat en Sánchez com els seus socis i oposició, però el cataloga com "un fracàs col·lectiu". Assenyala que una vegada superat "el duel", ja es troben en la manera de "campanya electoral" amb l'objectiu que "com més prompte millor hi haja un govern progressista a Espanya". Mata creu que la "valencianització" de la política a Madrid seria una cosa positiva, perquè ací s'ha aconseguit un govern de coalició de tres partits.

La vicealcaldesa de València i líder del PSPV local, Sandra Gómez, creu que "per descomptat, és una mala notícia": "Pel bloqueig que estan practiquen alguns partits que no accepten el resultat electoral, hem d'anar a unes noves eleccions". Gómez creu que hi ha "una clara majoria progressista que va parlar alt i clar el 28 d'abril" i que és per part d'altres partits -en referència a Unides Podem-, que fa falta "més voluntat de conciliació, acord i diàleg".

"Interessos partidistes"

La portaveu de Unides Podem en les Corts, Naiara Davó, creu que amb la repetició electoral no es respecta "el mandat molt clar" del 28 d'abril, que era "conformar un govern de coalició i de progrés"."[Sánchez] s'equivoca, perquè ho tenia tan fàcil com mirar ací, a la Comunitat Valenciana, i veure com és possible i necessari un govern de coalició que pose a les persones en el centre. Aquesta conseqüència obeeix, assegura, a posar per damunt "els interessos partidistes" als de la "ciutadania".

"Incapacitat"

El líder de Ciutadans en la Comunitat, Toni Cantó, creu que "la repetició d'eleccions és un absolut fracàs de Pedro Sánchez": "Sánchez no busca socis, sinó súbdits. Ha demostrat que no pot recaptar suports perquè només vol que els altres es pleguen als seus desitjos", ha asseverat. Assenyala la "desgràcia" de la repetició electoral, per la qual cosa assegura entendre "la frustració i cabreig de molts ciutadans".

"Comunisme radical"

Des de la formació ultradretana de VOX, la síndica en les Corts, Ana Vega, assegura que la repetició electoral li "alegra d'alguna manera". Segons ha assenyalat, amb aquest escenari s'ha evitat que "el comunisme més radical de Podemos" entre en el govern. Encara així, assenyala la responsabilitat de Sánchez que "per descomptat, no ha sabut arribar a acords ni tan sols amb l'esquerra". Assegura que una nova cridada a les urnes, les cinquenes en la Comunitat en quatre anys, "no és gens beneficiós per a la ciutadania".
Destacats