Joves PV, en contra de la reconstrucció del litoral devastat pel temporal Glòria

Guardar

perello1
perello1

La militància de Joves PV - Compromís es posicionà per unanimitat en contra de la reconstrucció urbanística de la costa valenciana, al Congrés Nacional de l’organització el passat dissabte. D’aquesta manera, el jovent valencianista respon al debat que s’ha donat arran els efectes devastadors del temporal ocorregut fa unes setmanes i defensa una posició de renaturalització i recuperació dels ecosistemes dunars de les platges valencianes.

“El litoral valencià ha patit un procés d’urbanització massiva que ha comportat la degradació del paisatge natural i que suposa un risc per a la població establerta a les zones construïdes sense cap planificació racional”, afirma el document aprovat el passat dissabte. Carreguen, a més, contra el model econòmic del litoral valencià basat en un turisme que “ha canviat en poques dècades el sistema econòmic tradicional de l’agricultura i la pesca de les poblacions costaneres cap a un model de serveis, incapaç de superar la temporalitat i la precarietat”.

Una de les veus que defensà la postura, finalment aprovada per la militància, fou Roser Viñoles, regidora jove per Compromís a Sueca: “sé que hi ha molta gent que depén del turisme que atrauen les nostres platges, però si continuem així, no quedaran platges. És un sistema que s’autodestrueix perquè no sap respectar la natura on actua”. Viñoles, veïna del Perelló, que també patí els efectes de Glòria, s’uneix així a la reflexió que feien altres localitats afectades.

"Primer fou amb la DANA al Baix Segura i ara Glòria, però vindran més", afirmava la regidora jove de Sueca. Al document de Joves PV, proposat inicialment pel col·lectiu de l'Alacantí, s'argumenta que amb la crisi climàtica actual, els temporals i les precipitacions torrencials seran cada vegada més freqüents. La DANA esdevinguda al Baix Segura ja s'evidencià que la urbanització descontrolada en antics barrancs i la plana al·luvial del riu Segura fou determinant per explicar les inundacions que es donaren al sud valencià. Amb Glòria han sigut els passejos marítims i altres edificacions a vora mar. "La destrucció d'elements de la costa ens avisa de l'error d'haver destruït les barreres naturals i haver construït en zones que impedeixen els cicles naturals", asseguren des de l'organització jove. A més, proposen regenerar la costa com a espai natural, recuperant els ecosistemes característics de les platges mediterrànies com a eina d'adaptació al canvi climàtic i fomentant la indústria pesquera i agrícola.

Arxivat a:

Destacats