José Javier Sanchis: "Atendre les necessitats de la ciutadania és ja una prioritat per a l'Ajuntament d'Algemesí"

Una de les primeres mesures ha sigut tant la creació d'una àrea d'Atenció Ciutadana, com l'obertura de la piscina d'estiu per a mitjans de juliol

Guardar

José Javier Sanchis, alcalde d'Algemesí
José Javier Sanchis, alcalde d'Algemesí

Mestre d'Algemesí, José Javier Sanchis es convertia, el passat 28 de maig, en el nou alcalde de la localitat, aconseguint que el Partit Popular fora la força política més votada. Entre les seues primeres accions de treball es troba la creació d'una àrea d'Atenció Ciutadana i Administració Pública per a millorar la comunicació amb els veïns i veïnes i aportar solucions a les seues necessitats, però també la millora de les vies públiques, la reducció del cost polític amb la supressió d'assessors que "només prestaven serveis als partits" o la voluntat d'estrényer relacions amb el món educatiu.

Accions que anirà desenvolupant al llarg d'aquesta legislatura i que ens detalla en aquesta entrevista concedida a València Extra.

Quin balanç fas del resultat de les eleccions municipals? La ciutadania volia un canvi?

Sí, la veritat és que sí que s'ha manifestat en les urnes eixa voluntat de canvi. Primer, perquè totes les forces d'esquerra han vist disminuïts la quantitat de vots rebuts i, per tant, també han reduït la seua presència en el consistori quant a nombre de regidors, i en aquest cas, el Partit Popular ha passat de ser segona força política a guanyar les eleccions. L'increment de vots ha sigut considerable, i eixe canvi de tendència també s'ha vist reflectit en altres forces polítiques, com ha sigut el cas de VOX.

Quines línies han marcat l'acord de Govern amb VOX?

Malgrat el que es pretén vendre per part de l'esquerra, les premisses fonamentals sempre han sigut afrontar els projectes que Algemesí necessita i que la ciutadania ens ha fet arribar. De fet, en totes les converses prèvies fins a la signatura de l'acord de Govern, s'han tractat qüestions bàsiques, com el desenvolupament urbanístic; afrontar les necessitats de sectors clau, com les persones majors, la joventut, persones amb discapacitat o la infància; o millorar el servei d'atenció ciutadana per a facilitar la comunicació amb el veïnat. En definitiva, qüestions del dia a dia i de funcionament, deixant de costat aquells assumptes que no compartim per ideologia o projecte polític.

Un dels primers canvis ha sigut la creació de l'àrea d'Atenció Ciutadana i Administració Pública, en què consisteix i per què és necessària?

L'atenció a la ciutadania era un dels punts febles que tenia l'Ajuntament d'Algemesí. Moltes de les queixes que entraven no es contestaven o no es resolien o, simplement, no hi havia una comunicació contínua amb els veïns i veïnes. Pensem que és fonamental perquè és l'àrea que ens facilitarà gestionar els problemes del dia a dia. Al final, l'alcalde i el regidor de l'àrea no pot passar tots els dies per tots els carrers del poble. Per tant, hem de motivar a la ciutadania perquè comunique a l'Ajuntament qualsevol incidència i, per a això, la resposta del consistori ha de ser ràpida i adequada, i aquest és principalment el motiu de la creació d'aquesta Regidoria.

Obrirem la piscina d'estiu a mitjan juliol

Quines han sigut les primeres mesures que has impulsat al capdavant de l'Alcaldia?

Tenim diverses obres en marxa que preocupaven la ciutadania, com és el cas de la piscina municipal d'estiu que portava molts retards acumulats i, clar, estem a l'estiu, totes les piscines de municipis del voltant estan obertes, i la nostra està tancada per obres. Per això, una de les primeres mesures que hem dut a terme ha sigut signar un requeriment a l'empresa comunicant-li l'inici d'un expedient sancionador com a mesura de pressió, perquè està obra tenia un termini d'execució de set mesos, i porta ja un any i mig. Per tant, aquesta mesura de pressió ha sigut clau per a accelerar els ritmes d'execució de l'obra i que, a mitjan juliol, puguem obrir la piscina d'estiu.

A més, ens hem reunit amb els comandaments de la Policia Local per a abordar qüestions de millora de la senyalística, reducció de la velocitat, millora de la seguretat viària en alguns carrers, entre altres qüestions.

Finalment, amb l'avançament de les eleccions generals, hi ha molts col·legis electorals a Algemesí que no tenen aire condicionat i, per tant, estem gestionant el condicionament d'aquests espais amb l'adquisició d'aires condicionats i ventiladors.

I a llarg termini, quins projectes tens per a Algemesí?

Una de les prioritats és la millora de les vies públiques quant a accessibilitat o, sobretot, els carrers empedrats que porten molt de temps sense cap intervenció. Es tracta d'una reforma integral que anirem escometent a poc a poc, ja que ni tenim els recursos suficients, ni podem actuar en tots els carrers al mateix temps perquè suposaria afeccions molt importants per al municipi. Llavors, de cara als pròxims pressupostos, destinarem una partida important a la planificació d'aquest projecte.

Una altra de les prioritats és atendre les necessitats dels agricultors. En aquest sentit, estem estudiant com aplicar una rebaixa d'impostos per al sector; i a més, en coordinació amb la Policia Local, dur a terme el projecte d'instal·lació de càmeres de videovigilància en tots els parcs infantils i passos subterranis de la ciutat. S'ha incrementat molt el vandalisme, i les reparacions són, cada vegada, més costoses per a l'Ajuntament. Per això, esperem que aquestes càmeres actuen com una mesura dissuasiva, que ens ajuden a conservar millor els espais públics i que la gent es puga sentir més segura.

José Javier Sanchis, alcalde d'Algemesí
José Javier Sanchis, alcalde d'Algemesí

També has comentat la necessitat de millorar la transparència en la gestió i reduir el cost polític...

Efectivament. L'anterior estructura de govern – formada per PSOE, Esquerra Unida i Ciutadans – comptava amb assessors per a cadascun d'ells. Per exemple, Ciutadans tenia dos mig assessors en els quals es gastaven 30.000 €, Esquerra Unida tenia un assessor al 60% en el qual ens gastàvem 19.000 euros anuals... I al final, eren personal al servei de partits polítics, és a dir, no han prestat cap servei a la ciutadania, sinó als partits.

Llavors, nosaltres pensem, primer, que no és ètic i, segon, que no ajuda a millorar el funcionament del consistori. Per tant, hem suprimit totes aquestes figures d'assessors, i simplement hem creat la figura del cap de comunicació i protocol, perquè considerem que és essencial comptar amb una persona que s'encarregue, d'una banda, de les relacions amb els mitjans de comunicació per a la promoció, per exemple, de les nostres festes – que algunes són Patrimoni de la Humanitat – i per un altre, que siga el nexe d'unió entre l'ajuntament i els veïns per a millorar la comunicació.

I, sobretot, una qüestió que em sembla fonamental és que aquesta persona tindrà formació en la matèria, perquè dels antics assessors, cap tenia ni coneixements ni experiència en l'àrea que gestionava. També hem fet extensible el tema de la formació a tots els regidors d'àrea perquè dominen la matèria que gestionaran. Per exemple, la regidora d'Educació ha sigut professora i ha estat en un equip directiu; el regidor d'Esports ha sigut president d'un club esportiu d'Algemesí; o el regidor d'Urbanisme és enginyer de camins, canals i ports.

En definitiva, hem buscat cobrir necessitats, i no cobrir les necessitats d'algunes persones.

Un altre dels punts clau que has destacat ha sigut l'Educació, quines accions teniu previstes?

Jo soc mestre al poble i conec la problemàtica a la qual s'enfronta el món educatiu en el dia a dia. Evidentment, encara que les competències educatives de l'Ajuntament són nul·les quant a gestió, sí que podem establir una col·laboració molt més àmplia a nivell de millorar els entorns escolars, els accessos als centres educatius, però també en matèria de campanyes contra l'assetjament escolar o la seguretat viària; en la millora de la formació per a l'alumnat i el professorat; o a afavorir que l'alumnat siga coneixedor de les maniobres bàsiques de primers auxilis. Tot això ho anirem articulant al llarg de la legislatura, a més d'implicar el sector educatiu en el món social i cultural de l'Algemesí, és a dir, que els centres educatius deixen de ser recintes tancats, volem que siguen espais oberts perquè la ciutadania s'implique també en la labor educativa que és tan important.

Quant als pressupostos municipals per a 2024, quines línies seran prioritàries?

Els pressupostos municipals estan molt ajustats. Per tant, estem ara estudiant quines despeses són prescindibles i quins podem minorar. Per descomptat, no estem parlant de retallar serveis públics o que la qualitat que ofereix l'Ajuntament siga menor, sinó de qüestions a nivell intern i de funcionament per a optimitzar recursos.

Quant a grans inversions, com he comentat anteriorment, una part important es destinarà a la millora de les vies públiques i a la instal·lació de càmeres de videovigilància.

Volem ser un Ajuntament que escolte la ciutadania i done solució a les seues necessitats

Com t'agradaria que s'haguera transformat Algemesí en aquests quatre anys?

La percepció que vull que la ciutadania s'emporte és que, en aquest ajuntament, els hem escoltat, ens hem ocupat de les seues necessitats i que si no l'hem solucionat, estem fent-lo, perquè sabem que hi haurà moltes qüestions que, pels tràmits administratius, es retardaran. Però que, al final, som un ajuntament pròxim, accessible i que ha estat al servei de la ciutadania.

Finalment, què suposa personalment ser alcalde d'Algemesí?

És un repte que té moltes implicacions, sobretot, a nivell familiar. El ritme de treball és molt alt i la dedicació que requereix fa que hages de fer sacrificis quant a la teua vida personal i familiar però, al final, si som ací és perquè estem disposats a fer-ho i, sobretot, perquè hi havia un suport, en aquest cas, per part de la meua dona per a poder tirar avant.

Destacats