Ivace Energia augmenta un 150% el pressupost per a fomentar l'autoconsum elèctric en les comunitats de renovables

Guardar

Plaques solars
Plaques solars

La Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, a través d'Ivace Energia, ha iniciat la tercera edició de la línia d'ajudes per a impulsar les instal·lacions d'autoconsum d'energia elèctrica en comunitats d'energies renovables, amb un pressupost per a 2022 de cinc milions d'euros, la qual cosa suposa un increment del 150 % respecte al pressupost de 2021.

Es tracta d'una línia dirigida a qualsevol comunitat d'energies renovables o comunitat energètica, ajuntaments, així com les comunitats de persones propietàries, a través de la qual se subvencionarà fins a un 45% el cost dels projectes de les instal·lacions d'autoconsum d'energia elèctrica a partir d'energies renovables o energies residuals, en règim de comunitats d'energies renovables, ha detallat la Generalitat en un comunicat.

Aquest augment pressupostari, ha explicat el conseller Rafael Climent, és "conseqüència del compromís de la Conselleria d'Economia Sostenible i Ivace Energia per aquesta mena de comunitats, que contribueixen a la democratització energètica i en les quals els ciutadans i ciutadanes es converteixen en part activa que participa i es beneficia de la producció, gestió i el consum d'energia a nivell local".

La quantia màxima subvencionable per projecte serà de 200.000 euros i el termini per a la presentació de sol·licituds es prolongarà fins al pròxim 29 d'abril. L'any passat, l'Ivace va destinar un total de dos milions d'euros per a recolzar un total de 48 projectes de Comunitats Energètiques Locals en la Comunitat Valenciana.

A través d'aquesta mena de comunitats, la ciutadania es pot organitzar per a produir, autoconsumir, gestionar i emmagatzemar la seua pròpia energia, generant beneficis no solament energètics, sinó també mediambientals, econòmics i socials als seus membres o a les localitats on es duga a terme la seua activitat.

Climent ha posat en valor que les comunitats energètiques locals "són un element clau en la transició energètica i des d'Ivace s'han anat liderant les accions per a aconseguir el desenvolupament i implantació massiva de les CEL en el nostre territori, secundant tots aquells projectes que contribueixen a la seua implantació i sent pioners en la posada en marxa d'una línia específica d'ajudes a les comunitats energètiques".

BENEFICIARIS

Ivace Energia subvencionarà fins a un 45% del cost de les instal·lacions d'energia solar fotovoltaica, per a la generació i autoconsum col·lectiu. No obstant això, la intensitat de l'ajuda podrà incrementar-se en fins a 10 punts percentuals per a mitjanes empreses, i en fins a 20 punts percentuals per a les xicotetes empreses, ajuntaments, entitats públiques i institucions sense ànim de lucre.

En concret, podran acollir-se a aquestes ajudes qualsevol comunitat d'energies renovables o comunitat energètica, els ajuntaments, cooperatives elèctriques, cooperatives agràries, així com les comunitats de persones propietàries.

Es considera comunitat energètica renovable, l'entitat jurídica que es base en una participació oberta i voluntària, autònoma i efectivament controlada pels seus membres, situats en les proximitats dels projectes propietat de l'agrupació, que siguen persones físiques, pimes o autoritats locals, inclosos els municipis, i que desenvolupe projectes d'energies renovables, eficiència energètica i/o mobilitat sostenible.

La finalitat de l'activitat de l'agrupació ha de ser proporcionar beneficis mediambientals, econòmics o socials als seus membres o a les zones locals on opera, en lloc de guanys financers.

Destacats