Els observatoris forestals avancen la seua obertura davant el risc d'incendis en la Comunitat Valenciana

Un total d'11 observatoris forestals avancen l'obertura de vigilància preventiva i se sumen als 30 que estan oberts durant tot l'any

Guardar

Un observatori forestal
Un observatori forestal

La Conselleria de Justícia i Interior ha avançat el calendari d'obertura dels Observatoris Forestals (OF) de la Comunitat Valenciana que permeten la ràpida detecció dels incendis forestals. El motiu de l'avançament han sigut l'absència de precipitacions i de les elevades temperatures dels últims mesos que poden provocar un risc elevat d'incendis i la falta d'humitat de la vegetació forestal.

La direcció general de Prevenció Incendis Forestals, pertanyent a la Conselleria de Justícia i Interior, avança l'inici d'activitats en els següents observatoris: en la província d'Alacant els observatoris de Reclot (Monòver), Aixortà (Castell del Castell de Guadalest) i Serrella (Quatretondeta) avancen el seu inici al 15 de febrer i Maigmó (Tibi) a l'1 de març de 2024.

En la província de Castelló, la torre de vigilància en Turmell (Xert) s'ha avançat al 5 de febrer. Finalment, a València, els observatoris de les Herbes (Xiva), Sierra de l'Au (Dosaigües), Cerro Simón (Andilla), Alt d'Alcola (Cofrents) i Besori (Llombai) han avançat la seua obertura al 5 de febrer. Caperucho (Font de la Figuera) avança el seu inici a l'1 de març de 2024.

D'altra banda, els observatoris que estan oberts tot l'any a Alacant són Coll de Rates, Reconco, Aitana, Mariola, Salviar, Miserat i Font Roja. En la província de Castelló: La Creu, La Lloma, Ametler, Puntal, Boqueras, Cabezo, Fredes, Desert i Sta. Bàrbara. Finalment, en la província de València estan operatius tot l'any els de Travina, Negrete, Castillico, Caroche, Esparver, Palmerar, Ropé, Benicadell, Moluengo, Remei, Sª Martés, Monduber, A. Pi i Vallada.

Actualment, la detecció de focus d'incendis forestals a la Comunitat Valenciana es basa en una xarxa de 66 observatoris de vigilància des dels quals es comunica a les centrals de prevenció d'incendis forestals provincials l'aparició d'un fum i la seua localització aproximada.

Situats en posicions geogràfiques privilegiades, el vigilant de l'OF pot detectar un incendi que s'està produint, en les seues fases inicials, a molts quilòmetres de distància i avisar als mitjans d'extinció. D'aquesta forma, començar les labors d'extinció al més prompte possible augmenta molt la probabilitat de contindre a l'incendi.

La xarxa d'observatoris forestals està constituïda pels mitjans fixos de vigilància que cada any s'estableixen en el Programa de vigilància preventiva. Per a la seua gestió i organització s'estableix un calendari anual d'operativitat (període d'activitat mensual i diari), en funció de les necessitats de prevenció del moment. En ser punts fixos de vigilància, a priori, se situen en zones forestals amb màxima visibilitat, arribant a veure a més de 30 quilòmetres de distància.

La visibilitat d'un observatori (percentatge de terreny visible des del mateix) s'analitza mitjançant l'estudi de les seues conques visuals amb un programa informàtic. Quan es planifica un nou observatori s'analitza la conca visual que tindria en quatre supòsits diferents: hivernal diürna, hivernal nocturna, estival diürna i estival nocturna, per al nou punt de vigilància i també per al conjunt dels observatoris que disten d'ell menys de 30 quilòmetres.

La superfície forestal de la Comunitat Valenciana és d'1,3 milions d'hectàrees, la qual cosa suposa que el 56 % de la superfície de la Comunitat és terré forestal. Una superfície que va en augment principalment per l'abandó de superfícies de cultius agrícoles i a la colonització d'aquestes per espècies forestals. Per aquest motiu, la necessitat d'apostar per la prevenció i gestió forestal és una àrea prioritària per a la Generalitat.

Com funcionen els observatoris forestals?

Entre les funcions principals dels Observatoris Forestals destaca la localització primerenca de possibles incendis forestals, la informació sobre la ubicació de l'incendi forestal i la transmissió de la informació generada pels diferents mitjans de prevenció d'incendis forestals entre si i amb la Central de prevenció d'incendis forestals.

A més, cal destacar la recollida de dades meteorològiques i transmissió d'aquests, el seguiment de tempestes i ubicació de possibles caigudes de llamps i, finalment, el recolze en les tasques de seguiment d'un incendi forestal.

Destacats