Iniciativa-Compromís aposta per democratitzar l'economia com a ferramenta per acabar amb les desigualtats

Guardar

Mesa Nacional de Iniciativa del Poble Valencià-Compromís
Mesa Nacional de Iniciativa del Poble Valencià-Compromís

Iniciativa del Poble Valencià-Compromís ha celebrat este matí a Alacant, a la seu de CCOO, reunió de la seua Mesa Nacional en què, entre altres qüestions, s'ha avançat en l'elaboració de l'estratègia i acció electoral de cara als comicis que s'afrontaran en 2023. Els portaveus, Aitana Mas i Alberto Ibáñez, han sigut els encarregats de presentar l'informe de la situació política i moderar el debat en els diferents punts de l'ordre del dia.

En la setmana del 25N els portaveus han volgut incidir en com "la lluita contra el masclisme i pel dret a la vida, la igualtat i la llibertat de les dones és la nostra prioritat. Per això, malgrat que resta molt per fer, hem de posar en valor les fites conquistades. Particularment, el Pacte Valencià contra la violència de gènere i masclista. Un acord de país històric que, en un escenari de crispació i augment del negacionisme, ha aconseguit posar d'acord al conjunt de la societat valenciana. 5 anys de treball i lideratge que ha permès que el 94% de les quasi tres-centes mesures estiguen realitzades i en marxa". 

Des d'Iniciativa-Compromís es reivindica el canvi radical de com s'afronta des dels governs la situació actual post pandèmia, amb la invasió d'Ucraïna i la crisi inflacionista, respecte a la gran recessió de 2008. "En este context és fonamental defensar la democràcia sense càlculs electorals a curt termini, apostar per una democratització de l'economia que ens permeta guanyar sobiranies, fer pedagogia feminista basada en el respecte dels drets humans, la cultura de la pau i el desenvolupament comunitari", han assegurat Mas i Ibáñez.

Des de la formació ecosocialista s'ha incidit que cal apel·lar a l'electorat que prefereix l'abstenció perquè està desencantant o considera que independentment de qui governe les coses sempre van bé per als mateixos i malament per als seus barris. Cal fer pedagogia en com la banca està en beneficis històrics que superen els de 2007 i les grans elèctriques el mateix. Mentre que la majoria de les famílies s'han empobrit. Per això s'han aprovat reformes fiscals que van encaminades a què qui més acumule pague més i alleugerir la càrrega a les famílies. No obstant això, ací hi ha una diferència substancial, entre el PSOE que, després d'haver-se resistit, vol que els nous impostos als rics siguen temporals o, fins i tot, com el PSPV que vol subvencionar a les famílies més riques ampliant les deduccions a empreses que facturen més de 10 milions d'euros. "Sens dubte, combatre la desigualtat amb una fiscalitat justa i mecanismes de democratització de l'economia ha de continuar sent la nostra prioritat". 

També, per exemple, hem proposat, sense èxit per ara, que les administracions públiques que financen de forma estable, amb molts milions d'euros, a grans empreses puguen convertir aquesta inversió en accionariat. Reformes fiscals que inclouen, per primera volta, la perspectiva verda, la possibilitat de disposar d'una taxa turística i l'estretament de la bretxa de gènere amb la baixada al 4% dels productes de salut menstrual.

A banda, de la fiscalitat justa, cal reivindicar la importància dels drets socials desplegats majoritàriament pel Botànic, remarcant sobretot la importància de la renda valenciana d'inclusió amb un pressupost deu voltes majors que en 2015. No obstant això, des d'Iniciativa-Compromís es lamenten els impediments per a regular el preu de l'habitatge que enterboleixen els avanços en protecció social.

"La regulació i control dels preus del lloguer, com es va fer amb les mascaretes o test antígens durant la pandèmia o ara amb el preu de la llum per la crisi energètica, ha de ser una prioritat en la nostra agenda. Mentrestant, des del Botànic, i molts governs locals, s'ha avançat ampliant el parc d'habitatge públic (el 40% per a persones joves) o ampliant les ajudes al lloguer social (quasi 25 milions d'euros)".

L'enfortiment dels serveis públics i l'avanç cap a la seua universalització és altra de les fites dels pressupostos de 2023 de la Generalitat. Particularment, cal destacar, l'educació 0-3 anys, les beques menjador i de transport, xarxallibres per a batxillerat, les beques universitàries i d'FP així com la baixada de taxes, la consolidació de les prestacions socials i el sistema d'atenció a la dependència, enfortiment d'atenció primària i salut mental, la universalització de la vacuna del papil·loma humà, la incorporació al Sistema Nacional de Salut de les mamografies des dels 40 a proposta del nostre senador, suport a l'esport base i democratització cultural, la recuperació de la gestió de les ITV's, etc. També, conjuntament amb l'Estat, s'ha ampliat la gratuïtat del transport públic. Una mesura molt important per a les butxaques de les famílies treballadores i l'estudiantat, però que ha de millorar la seua implementació tant en clau externa (més freqüències i millors equipaments) i en clau interna cal pal·liar l'infrafinançament sobretot del transport metropolità. 

Des d'Iniciativa-Compromís es posa en valor uns pressupostos que també avancen en la transformació del model econòmic del País Valencià amb una mirada verda, feminista i d'alt valor afegit. En aquest sentit, cal apuntar la inversió de quasi 50 milions d'euros, per a homologar els salaris dels i les treballadores del sector de serveis socials amb el funcionariat. Una mesura que impacta a més de 12.000 treballadores. 

Finalment els portaveus han destacat l'aposta per la transició ecològica per a guanyar sobirania alimentària, energètica i benestar per a la majoria amb una forta inversió. També, cal ressaltar la tasca de suport al camp valencià al senat amb dos grans fites. Hem aconseguit democratitzar la gestió dels fons europeus de la PAC per a què servisquen per a ajudar als xicotets llauradors valencians a adaptar-se a les noves normatives de seguretat i respecte mediambiental. I hem fet rectificar al govern espanyol que havia prohibit les cremes agricoles el que posa de manifest el desconeixement absolut de la realitat valenciana. A més, per a combatre l'emergència climàtica i esdeveniments climàtics extrems, cal destacar la pujada històrica d'un 42% en prevenció d'incendis.

Arxivat a:

Destacats