Illueca: "És molt important que el bloc alternatiu al PSOE cresca i tinga major força en el nou Consell"

Guardar

Héctor Illueca, vicepresident segon de la Generalitat
Héctor Illueca, vicepresident segon de la Generalitat

El vicepresident segon de la Generalitat i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca (Unides Podem), ha defensat que "és fonamental construir una correlació de forces d'esquerra diferent del PSOE, i que "aquest bloc alternatiu" tinga "una posició de major força dins del nou Consell", perquè s'han "constatat les limitacions que suposa" l'equilibri actual.

Illueca, en una entrevista a Europa Press, ha insistit que, encara que el balanç és "positiu" i està "raonablement satisfet del que ha sigut" el Botànic II, el "nou govern progressista ha de tendir-li la mà a la gent", "mirar als ulls al poder" i mostrar "valentia", en un "context que comença a ser molt difícil per a les famílies treballadores".

S'ha referit al canvi de model productiu i la Llei d'Habitatge estatal per a lamentar que "quan es planteja qualsevol cosa existeix una resistència feroç" des del PSOE. "Ho hem vist en el cas de la taxa turística, que ha sigut, m'atreviria a dir, obscé", o en qüestions com el port de València i el finançament autonòmic, ha opinat.

Enfront d'una "tempesta econòmica perfecta", Illueca ha subratllat la importància d'una "correlació de forces diferents per a tindre un govern que li done la mà a la gent i que mire d'enfront del poder", a més d'"impedir que les dretes unificades del PP i Vox revertisquen les conquestes socials".

També a nivell estatal, el vicepresident segon ha criticat que el PSOE, per exemple, "bloquege" la Llei d'Habitatge, que permetria al Consell intervenir en els preus del lloguer, evitar desnonaments --"hi ha un informe molt recent que assenyala que amb la pujada de tipus d'interés el 20% de les famílies hipotecades, milions de persones, poden veure's en un risc greu d'impagament", ha advertit--, i ampliar el parc públic amb els habitatges de la Sareb --"té més de 8.000 habitatges en la Comunitat, la quantitat de sol·licituds d'habitatge públic que tenim registrades", apunta Illueca--.

Una situació similar es dona, al seu judici, amb les reticències del PSOE en l'Executiu central a topar les hipoteques, com proposa Unides Podem. En eixe sentit, ha asseverat que "darrere dels lloguers", els desnonaments i els habitatges de la Sareb "hi ha interessos poderosos".

"Sempre que apareix per mig la banca, el PSOE posa resistències. Per què serà?", ha postil·lat, abans d'afegir que l'increment en la càrrega hipotecària i la inflació fan "peremptori" que es prenguen mesures "excepcionals" però "necessàries per a protegir la gent". "Al final, és molt còmode assentir davant del poder, no enfrontar-se als grans interessos econòmics quan s'està en el Govern", però "jo no he vingut ací a estar còmode, jo he vingut a defensar a la gent senzilla i humil que necessita que ara el Govern li done la mà", ha agregat.

Quant a la possibilitat d'un canvi estructural dins del Botànic, una opció que va posar sobre la taula la vicepresidenta, Aitana Mas (Compromís), amb canvis en les àrees de gestió, Illueca ha remarcat que "abans de parlar de les conselleries del tercer Botànic, hi ha pel mig unes eleccions".

"Em quede amb la part que més em va interessar del plantejament que va fer la vicepresidenta, que té a veure amb la unitat del govern, enfortir les forces que constitueixen una alternativa al PSOE", ha agregat.

"ENFILAR PROCESSOS UNITARIS"

En eixe sentit, Illueca ha insistit en la seua "posició favorable als processos unitaris" entre la resta de forces d'esquerra. "Als qui cal preguntar-los és als qui han manifestat les seues reticències, en aquest cas Compromís", ha apuntat, abans de recalcar que li interessa més "parlar de política en gran, de la base programàtica que ha de tindre un projecte de país".

Interpel·lat sobre el projecte de Sumar de Yolanda Díaz, Héctor Illueca ha recordat que la vicepresidenta "ja ha dit que no arriba a les autonòmiques ni municipals" i que, per això, "és encara més important que els que sí que estaran siguen capaces d'enfilar processos unitaris". "Del resultat de les eleccions municipals i autonòmiques dependrà en bona part el resultat del projecte de Yolanda Díaz", ha advertit.

En la seua opinió, "un projecte de transformació sense arrelament territorial és inviable", i Illueca ha citat com a referent l'exemple a França de Jean-Luc Mélenchon. Creu que "hi ha vímets per a construir un pol democràtic republicà que obtinga un suport social molt ampli". "Treballaré per a això", ha assegurat.

LA SEUA CANDIDATURA, UNA DECISIÓ "COL·LECTIVA"

Illueca ha advertit que "s'intentarà instal·lar en les pròximes setmanes i mesos la idea que Podem està de mal borràs i que votar a Podem no serveix de molt", "que la rebel·lia no serveix de res, perquè Podem representa precisament això, l'Espanya rebel". "Ho vaig escoltant des que va nàixer Podem i hui soc vicepresident del Govern valencià i Yolanda Díaz és la vicepresidenta del Govern d'Espanya", ha comentat.

Així mateix, preguntat per si el preocupa que Unides Podem quede fora de Les Corts, com assenyalava una enquesta interna del PSPV, Illueca ha incidit en el fet que "enquestes hi ha per a tots els gustos" i que l'única que els deixa fora és la que es realitza "per encàrrec del Partit Socialista i cap altra".

Finalment, sobre si espera compartir Consell amb l'exvicepresidenta de la Generalitat Mónica Oltra i que la desimputen, ha contestat: "En el personal, sens dubte, jo ho espere. Confie que es feren les coses bé, però jo he de respectar el procediment judicial que està en marxa i no em correspon a mi prendre la decisió".

Arxivat a:

Destacats