Igualtat remet a Turisme informes per a sancionar a l'hotel que es va negar a allotjar a persones amb discapacitat intel·lectual

Guardar

Banyistes a la platja de Gandia
Banyistes a la platja de Gandia

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha anunciat aquest dimecres que remetrà a l'Agència Valenciana de Turisme els informes pertinents perquè puga incoar un expedient sancionador contra l'establiment hoteler de Gandia (València) que, segons ha denunciat una organització, es va negar a allotjar a un grup de persones amb diversitat funcional.

Plena Inclusión Madrid va anunciar aquest dimarts que estudia denunciar davant la Fiscalia la política d'un hotel de Gandia, segons la qual, no allotja a determinades persones amb discapacitat intel·lectual si bé al·ludeix que aquests poden reservar de manera individual "sempre que estiguen acompanyats almenys amb un adult major d'edat capacitat per habitació".

La Direcció General de Diversitat Funcional i Salut Mental elevarà els informes que realitze al·legant un incompliment de la Constitució i dels drets fonamentals de les persones, segons han assenyalat fonts del departament que dirigeix Mónica Oltra.

En els informes s'apuntarà el fet que l'exclusió o restricció del dret d'allotjament en un hotel de Gandia "suposa una discriminació directa i una vulneració a la igualtat d'oportunitats de les persones discapacitades o amb diversitat funcional, que és contrària a la Constitució".

A més, sostenen que pot constituir una infracció de l'article 512 del Codi Penal i una infracció administrativa greu de la normativa que regula els drets d'aquestes persones, i que preveu multes que poden anar dels 30.001 als 90.000 euros.

La presumpta discriminació que denuncia el moviment associatiu es va produir quan una de les entitats pertanyents a Plena Inclusión Madrid, CíRVITE, estava organitzant una setmana de vacances per a un grup de 23 persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament i sis professionals de suport, tal com fan des de fa anys.

La reserva s'estava realitzant per a un grup d'adults amb discapacitat intel·lectual i s'havien sol·licitat catorze habitacions dobles i una individual, requerint exclusivament una habitació adaptada.

En aquest cas, si bé van començar a tramitar la reserva i fins i tot van arribar a abonar un depòsit per aquesta, en el moment d'aportar la distribució d'habitacions, l'hotel va comunicar que "no treballa amb grups de menors d'edat, ni amb grups de discapacitats, ni amb grups de col·lectius de futbol".

"Això no vol dir que l'hotel no ho faça com a client amb reserva individual i sempre sota petició en disposar només d'una habitació adaptada. La immensa majoria d'habitacions disposen de banyera en comptes de dutxa. Per tot això, només es podrà reservar per a aquestes persones de manera excepcional de manera individual com qualsevol reserva individual, i sempre que estiguen acompanyats almenys amb un adult major d'edat capacitat per habitació", van esgrimir.

Plena Inclusión Madrid considera que els fets ocorreguts vulneren drets fonamentals i són contraris als principis d'igualtat, inclusió i no discriminació que es recullen en la normativa espanyola.

Arxivat a:

Destacats