Igualtat prepara una instrucció per a remetre d'ofici als jutjats tots els informes connectats amb causes obertes

Guardar

oltra
oltra

La Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives està preparant una instrucció perquè el seu departament remeta d'ofici a Fiscalia i als jutjats tots els informes i documents que realitze i que tinguen connectivitat amb una causa judicial oberta, siguen tant amb caràcter condemnatori com exculpatori per a la persona involucrada.

Així, ho ha assenyalat aquest divendres la consellera Mónica Oltra en la roda de premsa posterior al ple del Consell preguntada per un informe elaborat pel centre Espill que exculpava a un educador d'un centre de menors, que ha sigut condemnat a cinc anys de presó per abusos a una menor tutelada per la Generalitat, i que no s'havia aportat durant el judici, per la qual cosa la defensa al·lega ara que hi ha hagut indefensió.

Oltra ha admés que hi ha un informe que no va arribar a la Fiscalia, però que també és "cert que és informe com a tal a la conselleria no es va sol·licitar". Per això, ha explicat que s'estan treballant en una nova instrucció perquè "qualsevol informe que tinga connectivitat amb un tema sobre el qual hi haja obertes diligències s'haja de remetre d'ofici tant a la Fiscalia com al jutjat perquè "desgraciadament no hi ha normativa sobre això".

Sobre aquest tema, ha apuntat que hi ha "una idea molt estesa" en la societat que a Fiscalia "només han d'arribar els indicis o testimoniatges que confirmen les sospites d'un delicte", ja que es pensa que el ministeri públic és "l'acusador" quan "en el nostre sistema és l'òrgan de defensa de l'interés general, que no ha de ser sempre l'acusador".

Per això, aquesta filosofia estesa és el que provoca que "tot el que no siga inculpatori" es considere que no hi ha per què enviar-ho a Fiscalia i "probablement això motiva que alguns informes no s'enviaren perquè no confirmaven la comissió de delicte".

Oltra ha explicat que al setembre 2017 ja es va dictar una instrucció per a ordenar que davant qualsevol sospita de delicte s'informara d'ofici a la Fiscalia de menors. Ara, amb aquesta nova instrucció es vol assegurar que qualsevol prova o document que tinga relació amb el tema jutjat siga remeta amb independència de si és "condemnatori o absolutori".

No obstant això, ha recalcat que "taxativament" tenen coneixement que no hi ha hagut més casos en els quals no s'hagen remés informes que puguen haver beneficiat a la defensa d'un acusat. Oltra ha aclarit que aquesta instrucció és només per a la seua conselleria perquè no té competències en la resta encara que no ha descartat que altres departaments també dicten ordres similars.

Destacats