Igualtat ha creat 1.936 noves places i ha duplicat el nombre de centres d'atenció primerenca en els últims set anys

La Comunitat Valenciana disposa en aquests moments d'una xarxa pública d'atenció primerenca amb 3.412 places

Guardar

Alumnat a l'aula d'un col·legi
Alumnat a l'aula d'un col·legi

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha creat en set anys un total de 1.936 noves places d'atenció primerenca, la qual cosa permet disposar d'una xarxa pública que ha passat de 1.476 places en 2015 a les 3.412 actuals.

Per a poder dur a terme aquesta transformació en la xarxa pública d'atenció precoç a Conselleria ha anat incrementat any rere any el pressupost per al finançament de places i poder ampliar, d'aqueixa manera, l'oferta d'aquesta mena de recurs.

La directora general de Diversitat Funcional i Salut Mental, Elena Albert, ha indicat que, des de l'inici, l'objectiu ha sigut atendre la "demanda existent i oferir l'atenció que requereixen les xiquetes i xiquets menors de sis anys des d'una perspectiva global en els àmbits sanitari, social i educatiu".

En aquest sentit, ha incidit en la importància de donar resposta "al més prompte possible" a les necessitats transitòries o permanents que presenten els xiquets i xiquetes amb trastorns en el seu desenvolupament o que tenen el risc de patir-los, "amb una atenció precoç integral, de qualitat, personalitzada i individual que potencie les seues capacitats".

Per això, ha assenyalat Albert, la Conselleria ha anat augmentant els recursos destinats a l'atenció precoç, duplicant el nombre de centres que han passat de 35 a 61 centres enguany, i un centre més que es posarà en funcionament després de l'estiu. Això ha permés realitzar atencions especialitzades a 8.515 xiquetes i xiquets amb trastorns de neurodesenvolupament.

El tractament proporcionat per aquests centres és ambulatori, cosa que significa que els xiquets i xiquetes reben sessions de tractament de 45 minuts, amb una freqüència planificada que pot ser setmana, quinzenal, mensual o trimestral.

Respecte al finançament, la directora general ha precisat que la Conselleria va destinar l'any passat 16.745.848 euros per al manteniment de les places, que es financen a través del concert social amb entitats sense ànim de lucre, i de la modalitat de contracte programa amb entitats locals que gestionen aquest tipus de centres.

Totes aquestes places s'integren en la Xarxa Pública Valenciana de Serveis Socials i han de complir amb les condicions tècniques a les quals se subjecta el concert o contracte i mantenir els nivells de qualitat en la prestació assistencial.

Els centres d'atenció precoç compten amb un equip de professionals amb caràcter multidisciplinari perquè la intervenció puga abastar els aspectes biològics, psicològics, educatius i socials de cada xiquet o xiqueta, del seu entorn i, especialment, de la família.

Decret d'atenció primerenca

Davant la necessitat d'actualitzar l'ordenació de les actuacions i centres d'atenció precoç, s'està elaborant el projecte de decret d'Atenció Primerenca de manera conjunta per les conselleries d'Educació, Sanitat i Igualtat.

Aquest document normatiu permetrà millorar la coordinació interadministrativa dels sistemes educatiu, sanitari i de serveis socials, i desenvolupar un sistema d'informació de caràcter únic per al seu ús per totes les persones professionals implicades.

Arxivat a:

Destacats