Igualtat destina al voltant de 74 milions d'euros en tractament i assistència a les persones malaltes d'Alzheimer

Guardar

Atenció a la dependència
Atenció a la dependència

La directora general de Persones Majors, Mercedes Santiago, ha aprofitat la celebració del Dia Mundial de l'Alzheimer per a felicitar a totes les associacions de la Comunitat Valenciana "per la gran labor que realitzen i el seu treball diari per millorar la qualitat de vida de les persones malaltes i per les seues famílies", i ha reiterat el compromís del Consell "de continuar donant suport al treball per a millorar la vida d'aquestes persones".

La directora general ha destacat la importància de donar visibilitat a aquest dia "per l'impacte que té aquesta malaltia en les persones afectades i en les seues famílies i la necessitat de compartir amb la resta de la societat el coneixement sobre l'Alzheimer".

Actualment a la Comunitat Valenciana hi ha al voltant de 50.000 malalts diagnosticats i 100.000 familiars afectats. Per a ells, ha assenyalat la directora general, "hem d'oferir respostes sociosanitàries que milloren la seua qualitat de vida a través d'una atenció especialitzada i, sobretot, amb programes preventius".

La xarxa assistencial per a persones majors en situació de dependència de la Comunitat Valenciana compta actualment amb més de 27.000 places residencials i 5.000 places en centres de dia. Es calcula que al voltant del 39% d'aquestes places de titularitat pública i d'aquelles finançades per la Generalitat a través d'alguna mena de subvenció estan ocupades per malalts d'Alzheimer i altres demències.

Aquestes dades signifiquen, ha assenyalat la directora general, que la Generalitat "realitza una inversió anual del voltant de 74 milions d'euros en tractament i assistència a les persones malaltes d'Alzheimer que acudeixen a aquests centres".

Així mateix, ha recordat que el nou model residencial impulsat per Igualtat contempla "la creació d'unitats específiques per a malalties neurodegeneratives als centres residencials per a adaptar l'atenció en aquests centres a les noves necessitats de la població de persones majors en situació de dependència".

Respecte a la prevenció, Mercedes Santiago ha posat l'accent que és "essencial" en malalties com l'Alzheimer i, en aquest sentit, "els programes i activitats preventives que s'ofereixen en els centres especialitzats d'atenció a majors realitzen una gran funció".

Efectivament, els CEAM de la Comunitat Valenciana treballen la prevenció de la malaltia d'Alzheimer des de totes les àrees, amb cursos o tallers d'entrenament cognitiu o de memòria, formatius, ocupacionals i socials.

50 entitats de familiars i afectats

La Conselleria regula i convoca anualment ajudes que financen programes de serveis d'atenció a l'Alzheimer desenvolupats per entitats locals i principalment per diferents associacions.

A causa de la situació especial provocada per la pandèmia de la COVID-19 i amb l'objectiu de facilitar el desenvolupament de les activitats per part d'aquestes entitats, enguany les ajudes s'han subvencionat a través de concessió directa.

Així, es finançaran un total de 50 entitats, estimant-se els possibles beneficiaris en més de 2.000 persones i famílies de la Comunitat Valenciana. L'import global de les ajudes és d'1.552.250 euros.

Destacats