Igualtat adjudica per 4,23 milions d'euros el servei de les accions formatives i orientadores del programa Jove Oportunitat de l'IVAJ

El programa està destinat a joves de 16 a 21 anys que han abandonat prematurament els estudis i tampoc treballen

Guardar

La vicepresidenta del Consell, Aitana Mas
La vicepresidenta del Consell, Aitana Mas

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha adjudicat per 4.237.601 euros el servei de realització de les accions formatives i orientadores del programa Jove Oportunitat (JOOP) de l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ).

JOOP és un programa promogut per l'IVAJ, en el marc del Programa Operatiu del Fons Social Europeu, orientat a joves entre els 16 i 21 anys que se senten fora del sistema educatiu i sense un rumb clar. Es tracta de joves que han abandonat els estudis, després d'anys de fracàs escolar, tampoc treballen i que s'enfronten a problemes de desmotivació i desorientació.

Jove Oportunitat va començar com a programa de l'IVAJ en 2017 amb l'objectiu d'activar a aquests joves personalment, pel que fa als estudis i laboralment, de manera que es millore la seua ocupabilitat, reduint l'Abandó Educatiu Primerenc mitjançant l'accés a la titulació de formació professional de grau mitjà.

Un dels seus trets específics és que són els departaments de Joventut dels ajuntaments els que proposen participar en les persones joves, ja que el programa entra dins de la municipalització de les polítiques de Joventut. Els ajuntaments, en col·laboració amb l'IVAJ, connecten amb joves de les seues localitats per a oferir-los aquesta nova alternativa.

Cada curs JOOP, que utilitza la metodologia de l'assessorament actitudinal, es divideix en quatre mòduls: un mòdul de desenvolupament personal, un de desenvolupament social, un mòdul acadèmic i un altre de visites a empreses. Aquests mòduls sumen un total de 376 hores lectives, en jornades de 4 hores diàries, que reuneixen els grups de joves cada matí, de dilluns a divendres.

Les xiques i xics de JOOP, en grups d'entre 8 i 15 participants, reben orientació per part de les i els professionals, el perfil dels quals ha sigut acuradament verificat per l'IVAJ perquè resulte adequat a la labor que s'espera d'elles i ells.

Els orientadors del programa són titulats en psicologia i pedagogia amb anys d'experiència en el tracte amb joves i adolescents, i es constitueixen en referent en el procés de canvi vital de les xiques i xics que s'uneixen a JOOP.

Per a aquelles persones joves que no hagueren acabat l'ESO, JOOP els ofereix un mòdul de formació acadèmica per a preparar la prova d'accés a l'FP de Grau Mitjà.

Els i les joves participants reben formació per part d'un mentor per a motivar-los i aconseguir que facen una reflexió del seu projecte vital a través de mesures d'acompanyament i d'entrenament actitudinal que els donarà suport en tot moment.

Aqueixes sessions es combinen amb eixides a empreses i institucions en les quals els agradaria treballar perquè coneguen de primera mà quina és la labor que en elles es realitza i quina formació necessiten.

En el programa es treballa l'autoconeixement, reforçant la identitat personal i l'autoestima de cada jooper, la qual cosa els motiva i els fa tindre en compte que la realització dels seus projectes futurs depén en gran manera del compromís, de l'esforç i de la gestió de la frustració.

Cal destacar que en l'edició de 2021 el grau d'èxit del programa va ser de més d'un 65%.

Destacats