Igualtat actualitza amb l'IPC la renda valenciana d'inclusió: s'incrementa un 5,5%

Guardar

La vicepresidenta i consellera de Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, en Les Corts
La vicepresidenta i consellera de Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, en Les Corts

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha decidit actualitzar amb l'IPC totes les modalitats de les prestacions de la renda valenciana d'inclusió (RVI), la qual cosa suposa un increment del 5,5% de les quantitats establides perquè les persones destinatàries no perden poder adquisitiu.

La prestació de la RVI, en les seues diferents modalitats, va arribar a un total de 75.885 persones en situació de vulnerabilitat en la Comunitat Valenciana durant 2021, i totes elles es beneficiaran d'aquesta millora de l'ajuda, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

Així, per exemple, una família de quatre persones que rebia 864 euros mensuals pot percebre ara 911,52 euros, i arribar a 1.139 euros al mes amb el complement d'habitatge i drets energètics, una quantitat que permet "fer front a la situació d'exclusió i a construir el seu projecte de vida independent", ha indicat la secretària autonòmica d'Atenció Primària i Serveis Socials, Irene Gavidia.

La responsable ha assenyalat que aquesta prestació té caràcter de "finestreta única", és a dir, es va dissenyar amb l'objectiu que les persones que tenen una situació de vulnerabilitat "no s'hagen de passar tot el dia de departament en departament veient totes les ajudes a les quals poden tindre dret, sinó que en un sol tràmit tinguen accés a totes" i ha afegit que, d'aquesta manera, les famílies "poden disposar del temps necessari per a realitzar els itineraris d'inserció i abordar la situació d'exclusió social en la qual es troben".

La RVI es va posar en marxa en 2017 amb l'objectiu d'"arribar al màxim de gent que el necessitava, ja que la renda garantida de ciutadania, impulsada per l'antic govern, deixava fora a molta gent i era limitada en el temps, la qual cosa feia que moltes persones deixaren de percebre-la sense que la seua situació haguera millorat".

COMPATIBILITAT AMB L'IMV

La secretària autonòmica ha explicitat també que la RVI, encara que té un caràcter subsidiari de la resta d'ajudes, és compatible amb l'ingrés mínim vital (IMV) del Govern central, atés que aquesta última quantia és inferior.

D'aquesta manera i amb l'objectiu que no perden poder adquisitiu, les persones perceptores de l'IMV reben de la Generalitat la diferència entre la prestació reconeguda de la renda valenciana d'inclusió i l'import que perceben de l'ingrés mínim vital. En 2021, es va complementar amb aquesta diferència a un total de 13.308 persones en la Comunitat Valenciana.

REQUISITS

Les persones sol·licitants de la renda valenciana d'inclusió han de complir, amb caràcter general, una sèrie de requisits. A més, s'estableixen com a exempts de complir els requisits a les persones sol·licitants d'asil, refugiats, exiliats, apàtrides, prostitució, tràfic de blanques, explotació sexual, violència masclista i intrafamiliar.

Així mateix, en aquells casos en els quals els serveis socials municipals justifiquen circumstàncies extraordinàries es podrà accedir a la RVI malgrat no complir amb els requisits establits.

La renda és de caràcter indefinit sempre que persistisca la situació que fa necessària la seua percepció i la renovació es faça cada tres anys. Les persones destinatàries tenen l'accés directe, en el mateix tràmit i sense haver de gestionar res més, a altres tipus d'ajudes, com les beques d'educació infantil, ajudes de llibres de text, despeses de matrícula d'educació, beques de menjador escolar, sanitat universal i prestació farmacèutica i ortoprotètica.

Arxivat a:

Destacats