Iglesias demana a Sánchez que diga clarament si vol anar a eleccions i li urgeix a negociar ja "sense retrets"

Guardar

iglesias_congresoep
iglesias_congresoep

El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, ha demanat aquest dimarts a Pedro Sánchez que s'assega a negociar al més prompte possible i prosseguir les converses en el punt en el qual les van deixar al juliol per a tirar avant la investidura. Exigeix deixar de costat "retragues i arrogàncies" per a avançar, i li commina a dir clarament si vol anar a noves eleccions, recordant-li que la seua formació "no dóna investidures gratis".

En una entrevista en Antena 3, recollida per Europa Press, ha reconegut la seua sorpresa davant la negativa del PSOE a negociar sobre les propostes incloses en el document que Unides Podem ha enviat als socialistes, i li ha advertit al president en funcions que en cas d'una repetició electoral, el responsable serà ell perquè des de la formació habitada li ho estan "posant molt fàcil".

Així, ha recordat que fins i tot han acceptat que el mateix Iglesias, líder de Podemos, no estiga en aqueix hipotètic Govern progressista després que Sánchez sostinguera que era l'impediment per a un acord d'Executiu conjunt. "Ningú s'imaginava que jo m'anava a retirar", ha afegit, per a postil·lar que després d'això ningú creuria que la culpa d'anar a eleccions no és de Sánchez.

Així, insisteix que l'estan "posant fàcil" perquè es done un acord i li recorda al líder dels socialistes que el veto a la seua persona va ser "greu" perquè "mai en la història d'Espanya cap formació ha acceptat un veto".

"Però hem acceptat el veto, ningú ha cedit tant com nosaltres, i ara no valen les excuses i cal asseure's a negociar. La gent no entendria que Sánchez portara a Espanya a eleccions una altra vegada per voler acaparar tot el poder i no compartir-lo respectant el veredicte de les urnes", ha incidit.

"L'IMPORTANT ÉS QUE HI HAJA UN GOVERN"

En aquest sentit, ha instat al PSOE a respectar el votat pels espanyols, que és "un govern de coalició", perquè, afig, si hagueren volgut un Executiu de partit únic el PSOE hauria obtingut una majoria absoluta. Per això, urgeixen a no esperar a l'últim dia per a negociar i asseure's des de ja, i ha recordat que per part de la formació habitada ja han triat al seu equip negociador.

"No pot ser que es deixen les coses per a l'últim minut. Quan no has aprovat l'examen al juliol, el lògic no és anar-te de vacances a l'agost, sinó posar-te a treballar. A nosaltres ens ha portat el nostre temps fer aquest document de 120 pàgines", ha afegit.

En aquest punt, ha advertit a Sánchez que en aqueixa negociació no pot ser que el PSOE vulga "totes les responsabilitats i que no les compartisca amb ningú", i ha afegit que "és més assenyat fer el mateix que han fet els dirigents socialistes" de la Comunitat Valenciana, Balears, Canàries o Aragó, on s'han acordat coalicions en les quals estan presents els morats.

EL PROCÉS "ÉS UNA EXCUSA"

D'altra banda, ha recordat que el conflicte català no serà un problema per a aqueixa possible coalició perquè la posició de Podemos sobre aquest tema "mai serà una línia roja" --en el seu programa electoral apostaven per la celebració d'un referèndum-- .

"Ho hem deixat clar en el document, ells han tingut millor resultat que nosaltres: A Espanya i aquesta vegada a Catalunya també. Per tant la nostra posició no serà una línia roja", ha ressaltat, per a després matisar que ells només proposen que hi haja diàleg, per la qual cosa suposa que el PSOE està a favor d'això.

Quant a la desconfiança que Sánchez va dir que tenia sobre les posicions d'Iglesias, màximament després de la investidura fallida del 26 de juliol, Iglesias ha apuntat que "la clau de les relacions polítiques no pot ser la confiança sinó les garanties", per la qual cosa exigeixen un govern integral de programa i d'equips.

"Amb el PSOE aspirem al fet que la confiança es construïsca no sobre bones paraules sinó sobre acords i sobre la possibilitat de compartir responsabilitats", ha afegit, per a després ressaltar que els quasi quatre milions de votants d'Unides Podemos "tenen els mateixos drets que la resta al fet que els seus vots es transformen en Govern".

Destacats