Iglesias convida a Sánchez al fet que parle amb Puig i li pregunte sobre la capacitat de govern de Podemos

Acceptaria l'oferta de juliol del PSOE si afig les polítiques actives d'ocupació: "Hi hauria Govern en hores"

Guardar

iglesias_congreso
iglesias_congreso

El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, ha convidat al president del govern en funcions, Pedro Sánchez, al fet que parle amb el president de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig, o amb la presidenta de Balears, Francina Armengol, i els pregunte sobre la capacitat de govern dels morats en aqueixes comunitats, on sí que hi ha coalicions de tots dos partits.

Així s'ha pronunciat en una entrevista en la Cadena Ser, recollida per Europa Press, en la qual ha assenyalat que si el PSOE torna a oferir ara a Unides Podem entrar en el Govern amb una Vicepresidència social i els ministeris de Sanitat, Habitatge i Igualtat, i li afig les polítiques actives d'ocupació, la seua formació acceptarà i "en qüestió d'hores" hi haurà Executiu.

Ha explicat que mantenen així la mateixa posició de juliol quan en el Ple d'investidura del candidat socialista, Pedro Sánchez, van reclamar que se sumara a aqueixos ministeris les competències estatals en polítiques actives d'ocupació.

No obstant això, i malgrat aquest nou moviment, li ha recriminat a Sánchez que pretenga acaparar totes les responsabilitats de Govern per al seu partit i ha afegit que "si el PSOE vol eleccions hi haurà", per la qual cosa li ha demanat "decència" cap als seus votants i que els diga "a les clares" que vol una repetició electoral. "Si no les vol, que negocie", ha afegit.

"Qui decideix que anem a eleccions és el PSOE, tenen la clau", ha reiterat per a després subratllar que aqueix escenari seria una equivocació perquè obriria la porta del Govern a la dreta. Iglesias ha indicat que des de la formació habitada li ho estan "posant molt fàcil" a Sánchez i opina que potser el problema és que els socialistes no volen asseure's a parlar i que prefereixen nous comicis per la "fantasia" d'aspirar a aconseguir una majoria absoluta.

EXCUSES PER A UN GOVERN EN SOLITARI

Per a Iglesias, el PSOE va d'excusa en excusa per a evitar asseure's amb els morats en una taula de negociació. Apunta que després que el líder socialista diguera que l'escull era Pablo Iglesias, la qual cosa va motivar que ell "fera un pas a un costat", i després d'enviar-los un document amb mesures programàtiques i de repartiment de competències a l'agost, ningú pot sostenir que ells no estiguen tenint iniciativa per a desencallar la situació.

"Que el PSOE diu que no sóc de fiar, bé, ja m'he llevat. Què mes volen? Que ens dissolguem? Que anem amb les mans al cap i de genolls?", s'ha preguntat.

En aquest sentit, ha afegit que atés que "Iglesias es va anar", a partir d'ací és "difícil" que els exigisquen que facen més coses, però apunta que així i tot les van fer treballant el document a l'agost. Continuem emplaçant al PSOE al fet que s'assega a negociar", ha afegit, per a després recordar-li als socialistes que la responsabilitat de formar govern és de qui ha guanyat les eleccions.

Per al líder morat també es tracta d'una excusa quan des de les files del PSOE es diu que Podem no pot entrar en una coalició de Govern perquè "vénen del no-res". "Això no ho puc acceptar", ha recalcat, per a afegir que Felipe González tampoc tenia molta experiència de Govern en el 82.

En aquest punt, ha convidat a Pedro Sánchez al fet que parle amb el president de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig, o amb la presidenta de Balears, Francina Armengol, i que els pregunte sobre la capacitat de govern dels morats en aqueixes comunitats, on sí que hi ha coalicions de tots dos partits.

A més, no s'explica per què el PSOE veu inviable la coalició ara quan al juliol sí que la van arribar a oferir, i s'ha preguntat: "Per ventura la seua proposta durava només dos dies?, per ventura els principis del PSOE tenen data de caducitat?".

EL 5% DEL PRESSUPOST

Després de reiterar en diverses ocasions que sí que acceptaran la proposta de cogovern que els va oferir el PSOE, li ha tirat en cara que aquesta consistia bàsicament a donar-los un ministeri dels 17 que existeixen actualment (Sanitat) i a atorgar als morats una Vicepresidència "simbòlica" sense capacitat de coordinació de polítiques.

A això, argumenta, Sánchez va afegir dues secretaries d'Estat reconvertides en ministeris: Habitatge i Igualtat. Lamenta que sumant les competències de totes aquestes carteres, només gestionarien el 5% de Pressupost del Govern, mentre que per proporció els correspondria més.

Amb tot, acceptaria aqueixa oferta dels socialistes en cas que sumaren aqueixes competències en ocupació perquè en Podemos les seues propostes "no duren 48 hores", però avança que fins hui Pedro Sánchez només s'ha posat en contacte amb ell per a felicitar-lo pel naixement de la seua filla.

PROGRAMA SOCIALISTA

Sobre el programa que preparen des del PSOE amb l'objectiu de sumar suports perquè tire avant una previsible investidura de Sánchez, Iglesias ha lamentat que conega els detalls del mateix gràcies a la Cadena Ser, i ha indicat que, per a avançar en l'acord, que els periodistes tinga el document abans que els partits "no és el millor". "Si tens una còpia passa-la i ho estudie aquesta vesprada", ha ironitzat, per a després asseverar que no estan disposats al fet que es done un govern 'a la portuguesa'.

"L'experiència portuguesa ja la coneixem, vam donar el govern al PSOE després de la moció de censura i es va traduir en un govern feble i inestable que va acabar en eleccions", ha dit, per a després demanar a Sánchez "altura de mires" i més tenint en compte la situació política europea. "No et sembla més assenyat, Pedro, fer el que han fet els teus barons en les comunitats autònomes?", ha preguntat.

Destacats