HOSBEC preveu una reserva "massiva" de turistes britànics per a tot estiu: "Hi ha ganes de venjar-se del virus"

L'associació empresarial no descarta reprendre viatges per Setmana Santa i proposa un "salconduit" per a controlar les reserves hoteleres

Guardar

hosbec
hosbec

L'Associació Empresarial Hostalera de Benidorm, Costa Blanca i Comunitat Valenciana (HOSBEC) augura una reserva "massiva" de turistes britànics per a allotjar-se des de final de primavera i durant tot l'estiu, ja que el Regne Unit permetrà viatjar a partir de meitat de maig. De fet, calcula que aquesta setmana pot ser "la de més reserves en la història d'estiu" per a temporada alta.

"Hi ha ganes de venjar-se del virus, i per a venjar-se del virus no hi ha res millor que anar-se'n de vacances", ha reivindicat el seu president, Toni Mayor, en declaracions després de reunir-se amb el 'president' de la Generalitat, Ximo Puig, i el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer.

Per a la patronal, la desescalada ha d'anar sempre en funció de l'evolució sanitària, però confia que l'"espectacular" recuperació dels últims dies es mantinga per a 'salvar' almenys la temporada d'estiu, ja que veu "complicat" tornar a viatjar per Setmana Santa sense descartar-ho.

Encara que és "difícil" fer previsions a mitjà termini, confia que les dades puguen donar "una alegria inesperada en els pròxims mesos", després de la desacceleració de contagis tant en la Comunitat com en la resta d'Espanya. També espera que la vacunació siga massiva i progressiva a partir d'abril per a donar confiança als turistes.

Davant les bones perspectives del mercat britànic, després de l'anunci de Boris Johnson de permetre viatjar a partir del 17 de maig "com molt aviat", HOSBEC augura que les reserves seran per a tot l'estiu fins a setembre i descarta preocupació pel cep d'aquest país. "Va haver-hi molta dramatització, crec que ha anat a menys i la vacuna està fent el seu efecte al Regne Unit, Israel i els EUA", ha asseverat el seu president.

PASSAPORT SANITARI: "NO CAL DISCRIMINAR"

En tot cas, rebutja la possibilitat que el Regne Unit establisca una cartilla de vacunació perquè "no es pot discriminar la gent que està vacunada de la que no", sinó que creu que hauria d'establir-se un document universal per a viatjar amb l'aval de vacunes, PCR o test i "assegurar que tot el que puja a un avió està net de virus". Critica així que "Grècia està actuant de manera unilateral" en advocar per un passaport sanitari a la UE.

Internament, HOSBEC "signaria" per salvar almenys la temporada d'estiu, mentre per a Pasqua insisteix que "cal esperar". Sí que confia que la Generalitat repense la proposta que va anunciar Puig fa uns dies d'un tancament perimetral entre autonomies durant Setmana Santa davant la "baixada" de la pressió sanitària.

Tot això "amb tot el respecte al virus, amb molta paciència i sense acceleracions improcedents", amb la previsió de tornar a analitzar les dades dins de 15 dies per a "potser obrir una mica abans del que es preveu". "Si obrim, seria amb moltíssima seguretat i amb certesa de mobilitat entre províncies i comunitats", ha garantit el representant dels hotelers.

Una de les propostes que ha traslladat al Consell és la que els turistes puguen allotjar-se en la Comunitat amb un certificat de reserva que servís de "salconduit" per a iniciar la desescalada de manera prudent, alguna cosa que permetria un "rastreig" de la planta d'allotjament i tenir a tots els clients controlats en lloc de l'"allau" que suposa viatjar a segones residències. Segons HOSBEC, les dues parts s'han emplaçat a estudiar aquesta mesura dins de dues setmanes.

En clau nacional, apel·la a la "sensibilitat" del Govern perquè veja la llum el fons que ha anunciat aquest dimecres Pedro Sánchez d'11.000 milions a sectors com el turisme, un sector del qual part dels establiments porten "tancats des d'octubre de 2019 i més del 40% des de març". "Se'ns fa costa amunt el semestre vinent si no veiem la llum al final del túnel", ha afirmat Toni Mayor, advertint que en cas contrari moltes empreses poden desaparéixer i "serà impossible que arriben vives a l'estiu que ve".

Una altra de les seues peticions és que l'Espanya accelere la represa de l'IMSERSO, com va anunciar la ministra Reyes Maroto, i "arribe a setembre amb els deures fets" per a duplicar la capacitat del programa, generar ocupació i compensar "al sector més dignificat en aquesta pandèmia: la tercera edat".

CONFINAMENTS "MÉS RADICALS"

De cara al futur, HOSBEC planteja que quan s'aconseguisca l'objectiu d'incidència acumulada de 50 casos per cada 100.000 habitants es cree una infraestructura de rastreig, aïllament i confinament per a "no ensopegar amb la mateixa pedra de l'estiu passat i el virus no se'n vaja de les mans". "Si cal confinar un poble, que es faça de manera radical com a Austràlia o Nova Zelanda. Les mitjanes negres no funcionen", ha reivindicat el seu president.
Destacats