Hisenda garanteix a Comunitat Valenciana que rebrà aquest trimestre el finançament pendent i cobrirà la seua tresoreria

Guardar

WhatsApp Image 2019-09-16 at 13.19.25
WhatsApp Image 2019-09-16 at 13.19.25

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha assegurat que el Ministeri d'Hisenda va a cobrir els problemes de tresoreria que va a tindre l'Executiu autonòmic mitjançant els mecanismes ja en marxa de finançament i que rebrà "aquest trimestre" els 450 milions de l'actualització de les entregues a compte.

La ministra María Jesús Montero ha rebut aquest dilluns Puig en la seu d'Hisenda a Madrid, durant dues hores. El dirigent autonòmic ha assegurat que tots dos coincideixen en la necessitat de reformar el sistema de finançament, però també a ajudar mentrestant a la Comunitat Valenciana que, juntament amb Múrcia, són les pitjor finançades.

Pel que fa a les entregues a compte, el Ministeri d'Hisenda segueix buscant vies per a transferir els fons pendents i es planteja diverses possibilitats, que Ximo Puig no ha volgut comentar, però garanteix que pagarà en qualsevol cas enguany, ha afegit.

"El fonamental és que arribarà els diners en temps per a la nostra tresoreria, això és suficient", ha dit en roda de premsa preguntat per quals poden ser les fórmules de pagament. "Hi ha garantia que aquest trimestre, el més ràpidament possible, s'entregarà", ha agregat.

D'altra banda, Hisenda s'ha compromès a abonar abans del 9 d'octubre 250 milions que corresponen a la Comunitat Valenciana de l'extra FLA, el romanent del Fons de Liquiditat Autonòmica pendent de distribuir.

Puig també ha volgut ressaltar que pel sistema de finançament autonòmic ordinari, el que ingressa la Generalitat mes a mes, ja enguany la regió va a rebre 268 milions més que l'any passat.

Amb aquestes quanties i amb la seguretat que ingressaran aquest trimestre els 450 milions compromesos, Puig ha dit que afrontaran el final de l'any encara que hauran de decidir alguns ajustos. No seran en capítols socials --"mai van a danyar els drets socials de la ciutadania", sinó en partits de difícil execució, aquelles que en la recta final de l'any se sap que no s'arribaran a gastar i poden per tant ser retingudes.

Sobre la possibilitat de convocar un Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), Puig s'ha mostrat contrari perquè no podria prendre decisions, sense Pressupostos de l'Estat i amb el Govern en funcions. I ha insistit en la necessitat que es constituïsca com més prompte millor un Executiu amb plena capacitat d'aprovar mesures.

RESPOSTA A MAÑUECO

Puig ha aprofitat la seua intervenció per a respondre al seu homòleg de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, qui aquest dilluns protestava perquè al valencià ho anava a rebre la ministra d'Hisenda i al seu govern no.

"Algunes comunitats que hui criticaven aquesta visita tenen un finançament per càpita que quasi duplica la nostra", ha dit el dirigent socialista, que ha precisat que amb el finançament de Castella i Lleó, la Comunitat Valenciana ingressaria 2.700 milions d'euros més a l'any.

"Aquesta asimetria no es pot mantindre per sempre, com no es pot mantindre que hi haja comunitats que per la seua situació puguen baixar impostos i fer 'dúmping' fiscal. No és raonable. la cohesió territorial es posa en qüestió quan hi ha aquestes diferències entre comunitats", ha resolt.

Arxivat a:

Destacats