Hi haurà canvis en les festes de València amb el nou govern municipal?

Després de l'arribada del Partit Popular, a través d'un possible pacte amb VOX, algunes celebracions a la ciutat de València podrien desaparéixer o canviar

Guardar

Edicions anteriors de les Magues de gener
Edicions anteriors de les Magues de gener

Les eleccions municipals de València del passat 28 de maig van provocar un canvi de govern a l'Ajuntament de València. Per tan sols un escó, la coalició Compromís i PSPV-PSOE perdien la vara de comandament a favor del Partit Popular, que haurà de pactar amb VOX si vol governar en majoria absoluta. Un canvi de tendència que ha posat el focus en les festes populars de la ciutat de València. Podrien desaparéixer algunes celebracions?

Si bé és cert que es mantindran intactes festes tradicionals, que formen part de la identitat del poble valencià, com són les Falles, la Gran Fira, la festivitat de la Verge dels Desemparats o la Setmana Santa Marinera, pot ser que hi haja altres celebracions que patisquen canvis o fins i tot arriben a desaparéixer. Un exemple serà la festivitat del 9 d'Octubre. I és que tot apunta al fet que la Senyera tornarà a entrar a la Catedral de València després que, en 2015, amb l'eixida del PP de l'Ajuntament, el nou equip de govern decidira suprimir aquest acte.

No obstant això, hi ha altres celebracions que estan més en l'aire. Què passarà amb la Cavalcada de les Magues de Gener? Es tracta d'una festa organitzada per la Societat Coral El Micalet que, cada mes de gener, després de la celebració de les festes nadalenques, té lloc pels carrers del centre de la ciutat, culminant amb una gran festa a la plaça de l'Ajuntament on les tres magues – Llibertat, Igualtat i Fraternitat - Sororitat – pugen al balcó consistorial per a saludar als centenars de persones que, cada any, assisteixen a aquest esdeveniment que ja forma part de la cultura festiva de la ciutat.

Cal recordar que les Magues de Gener és una celebració de gran tradició. La primera vegada que es va organitzar va ser l'any 1937, sota el govern de la República. La ciutat de València es va convertir en una ciutat acollidora, i molts menors refugiats, procedents de Madrid, es van instal·lar en el territori valencià per a fugir de la guerra. Amb l'objectiu de retornar-los l'alegria, es va organitzar la Festa de la Infància. I encara que llavors aquesta celebració tenia un tint polític, la veritat és que la Societat Coral El Micalet tan sols ha recuperat l'esperit de la festa, modernitzant-la i incorporant a les Magues de Gener, que representen valors universals.

Així i tot, cada any, algunes veus polítiques critiquen aquest esdeveniment que tracten d'equiparar amb la cavalcada dels Reis d'Orient quan, en realitat, ni coincideixen en el temps ni representen la mateixa celebració. Ara, la gran pregunta és: el nou govern continuarà donant el permís per a l'organització d'aquesta festa tal com ara la coneixem? De moment, caldrà esperar uns mesos més.

Gai Games i Dia de l'Orgull

Per part seua, la vicealcaldessa en funcions i secretària general del PSPV-PSOE a la ciutat de València, Sandra Gómez, també ha volgut manifestar-se en aquest sentit. Per això, ha instat la pròxima alcaldessa de la ciutat, María José Catalá, i al possible futur edil i cap de llista de VOX, Juanma Badenas a confirmar els Gai Games i a mantindre la visibilitat del Dia de l'Orgull.

En aquest sentit, ha assenyalat que "la ciutat diversa i plural que hem construït aquests huit anys de govern progressista està seriosament amenaçada per la coalició de VOX i PP". Per això, ha recalcat que "María José Catalá i Juanma Badenas han d'explicar moltes coses com la continuïtat dels Gai Games o si la manifestació de l'Orgull podrà celebrar-se amb la mateixa visibilitat i normalitat que fins ara".

Així, d'una banda, ha recordat que la Junta de Govern Local del consistori ha aprovat donar per finalitzat l'encàrrec a la Fundació Esportiva Municipal per a la tramitació dels expedients necessaris amb la finalitat de dur a terme els compromisos derivats de l'acceptació de la candidatura de la ciutat com a Seu dels XII Gai Games de l'any 2026. No obstant això, "serà el nou govern el que haurà de signar-lo i seguir avant amb l'esdeveniment".

Respecte a la Festa de l'Orgull, Gómez vol saber si "tornarà a amagar-se o se celebrarà a la plaça de l'Ajuntament com fins ara".

Destacats