Habitatge accelera les mesures "antiespeculació" en un decret amb expropiacions temporals i multes a fons voltor

Guardar

Héctor Illueca, vicepresident segon de la Generalitat
Héctor Illueca, vicepresident segon de la Generalitat

La Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, que dirigeix Héctor Illueca, preveu publicar a mitjan octubre un decret llei per a dur a terme una "transformació estructural" del mercat immobiliari i "regular l'activitat dels grans propietaris d'habitatge, dels fons d'inversió i els fons voltor", en el qual s'inclouran mesures com les expropiacions temporals de l'ús d'habitatges deshabitats i sancions de fins a un milió d'euros per "assetjament immobiliari".

El decret llei recull i amplia mesures que estaven contemplades en principi en l'avantprojecte de Llei de regulació de l'activitat dels grans tenidors d'habitatge i de l'assetjament immobiliari. Amb aquesta fórmula, la Conselleria opta per una tramitació més urgent per a fer front a l'actual inflació, l'escalada dels tipus d'interés i les conseqüències de la crisi energètica i la guerra a Ucraïna, agilitzant els terminis perquè aquesta resposta arribe abans a les famílies. La tramitació de l'avantprojecte de llei decau amb aquesta normativa.

En una entrevista a Europa Press, Héctor Illueca ha assegurat: "Serem implacables amb els fons d'inversió, els fons voltor, amb els actors que s'estan dedicant a especular amb l'habitatge a costa del dret social a un habitatge digne de moltíssimes persones".

Illueca ha explicat que aquest decret llei serà un dels pilars fonamentals del full de ruta de la Conselleria per al nou curs polític, que se centrarà a donar "una resposta" a una situació econòmica "que serà molt difícil per a les persones i col·lectius més vulnerables".

Respecte al decret llei, Illueca ha defensat que "no pot haver-hi mil cases buides destinades a fins especulatius mentre hi ha persones sense sostre" i assegura que la norma "abordarà amb valentia aquesta realitat".

El decret llei contemplarà "l'expropiació temporal de l'ús d'habitatges que es troben deshabitades dels grans fons d'inversió, dels fons voltor", ha explicat Illueca; a més, "s'introduirà l'obligació d'oferir contractes de lloguer assequible a famílies vulnerables" i inclourà "obligacions en matèria de registre, també dels fons d'inversió de grans propietaris d'habitatge per a aclarir bé la seua intervenció en el mercat immobiliari".

Així mateix, incidirà en l'"assetjament immobiliari" per a "tipificar bé els comportaments d'assetjament i establir sancions contundents que poden arribar a ser de fins a un milió d'euros". Diferents sancions que poden recaure en propietaris que realitzen determinades pràctiques sobre els seus inquilins, independentment de si són grans tenidors.

La normativa cerca evitar desnonaments de persones en situació de vulnerabilitat llogades en pisos de grans propietaris, que hauran d'oferir un contracte assequible o una alternativa residencial si hi ha una vulnerabilitat constatada.

D'altra banda, el vicepresident ha explicat que la Conselleria continuarà ampliant el parc públic i adquirirà 600 nous habitatges en el que resta de legislatura, que se suma a les més de mil que s'han incorporat.

UNA SEGONA FASE DE CESSIÓ DE SOLARS PÚBLICS

D'altra banda, el conseller ha explicat que s'està treballant en coordinació amb ajuntaments de la Comunitat Valenciana per a posar en marxa una segona fase de cessió de solars públics, aquesta vegada de titularitat municipal, per a la construcció d'habitatges en règim de lloguer assequible, que a més estarà "molt orientada cap a la joventut".

En una primera fase, Illueca i la ministra de Transports, Raquel Sánchez, van signar al maig un acord per a, en col·laboració publicoprivada, construir 1.090 habitatges en 17 parcel·les propietat de la Generalitat. El Ministeri finançarà aquesta promoció amb 50.220.500 euros procedents dels fons NextGenerationEU. La licitació d'aquest concurs es publicarà a l'octubre, ha detallat.

APROVACIÓ "EN BREU" DE LA LLEI DE BARRIS

Illueca ha incidit en un segon eix fonamental per al pròxim curs polític, que serà "intentar revertir la degradació dels espais urbans" a través de la Llei de Barris, que el Consell aprovarà "en breu" i que "tracta d'afrontar una realitat dramàtica: més d'un milió de valencians i valencianes viuen en zones degradades des d'un punt de vista social, econòmic o residencial", ha lamentat. "Podríem dir que el principal motiu de desigualtat social que existeix en el nostre temps és el codi postal", ha asseverat.

"Aquesta llei tractarà d'atorgar un finançament estable a la labor positiva que ja s'està fent. Portem regenerats més de 20 barris en tot el nostre territori, una inversió superior a 70 milions d'euros. El que fem ara és regular bé aquest àmbit d'intervenció de l'Administració, dotar-lo d'un finançament estable i tractar de revertir eixos processos de degradació", ha exposat.

El vicepresident segon ha destacat un tercer eix en l'acció de govern de la Conselleria per als pròxims mesos, que serà la rehabilitació d'habitatge amb finalitats d'eficiència energètica. "Farem un esforç pressupostari perquè creiem que és fonamental, en termes de la transició ecològica --els edificis són responsables del 40% d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle-- i també des del punt de vista de la reactivació econòmica" i per a combatre la pobresa energètica.

ACUSA EL BCE D'"INDUIR UNA RECESSIÓ ECONÒMICA"

Amb tots aquests ingredients, la Conselleria d'Habitatge encara un escenari "molt complicat" i "el que està sent qualificat per destacats economistes i organismes internacionals com una tempesta perfecta", ha lamentat Illueca.

Així, s'ha mostrat crític amb la pujada de tipus d'interés per part del BCE: "Estan intentant donar un missatge molt clar a les classes treballadores, el de combatre la inflació induint una recessió econòmica. Crec que el BCE ha pres una decisió política que va en perjudici de sectors vulnerables i beneficia exclusivament a la banca, que ja està multiplicant els seus beneficis gràcies a la pujada de tipus". Unes pujades que, adverteix, incrementen els riscos de crisi financera dels països del sud d'Europa.

Preguntat per com alleujarà la Conselleria d'Habitatge les despeses de les famílies en l'escenari d'inflació, Héctor Illueca ha insistit en l'aprovació de la Llei de l'Habitatge. "Estem demanant precisament que se'ns habilite per a limitar el preu dels lloguers".

A més, ha posat l'accent que la Vicepresidència està treballant per a "ampliar el parc públic d'habitatge, oferir alternatives, aprova un decret per a mobilitzar habitatges buits que estan excloses del mercat per part de grans propietaris i hem sigut la primera comunitat autònoma a tramitar el bo jove de lloguer. "Per a enviar un missatge clar a la gent jove que estem al seu costat i tractarem d'ajudar-los dins de les nostres competències".

Destacats