El Govern portarà al Constitucional les lleis autonòmiques de Memòria d'Aragó, CyL i Comunitat Valenciana

El Govern portarà entre unes altres la futura llei de Concòrdia del Consell de Carlos Mazón.

Guardar

Pedro Sánchez, al costat del president de la Generalitat, Carlos Mazón, fa una declaració després de visitar la zona de l'incendi de Campanar. Foto Jorge Gil
Pedro Sánchez, al costat del president de la Generalitat, Carlos Mazón, fa una declaració després de visitar la zona de l'incendi de Campanar. Foto Jorge Gil

El ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, ha anunciat este dilluns que el Govern portarà al Tribunal Constitucional les lleis autonòmiques de Memòria Democràtica d'Aragó, Castella i Lleó i Comunitat Valenciana perquè consideren que van contra la Llei estatal que regula aquesta matèria.

Així ho ha indicat el ministre en una entrevista en L'Hora de la 1, que ha sigut recollida per Europa Press, on ha assenyalat que a Aragó ja hi ha una llei aprovada que vulnera el "dret internacional", perquè "retira qualsevol homenatge als homes i dones d'Aragó, que van perdre la vida en els camps de concentració nazis o llocs de memòria" i a més "retira la condemna del franquisme", segons ha assenyalat.

Per tant anuncia que tractaran de convocar un reunió bilateral amb este executiu autonòmic per a arribar a un acord i si no és possible presentaran un recurs davant el TC.

En el cas de Castella i Lleó i Comunitat Valenciana, assenyala que estes normes encara no han sigut aprovades i encara són proposicions de llei, però que si tiren endavant en els termes actuals, també acudiran al TC.

Al seu judici, estes normes pretenen "unir" els anys del "totalitarisme i de la dictadura, amb un període de "règim democràtic" com va ser la Segona República, ha indicat. Per al ministre és "inadmissible" doncs considera que el Partit Popular, "obligat per Vox", intenta "blanquejar la dictadura".

Torres acusa así a PP i Vox d'intentar "igualar quatre dècades d'absència de llibertats, de privació de drets, de desaparicions, de tortures, d'absència de llibertat" amb un període democràtic i demana que "decaiguen" les proposicions de llei a Castella i Lleó i Comunitat Valenciana.

ELS VENCEDORS JA VAN SER EXHUMATS

Considera a més que amb eixes lleis autonòmiques, hi ha risc que es paralitzen exhumacions de víctimes, com ja ha ocorregut en la Vall dels Caiguts.

En este sentit assenyala que la Llei de Memòria aprovada pel Govern de Pedro Sánchez no distingix entre víctimes d'un o un altre bàndol. No obstant això, el ministre apunta que el que succeix és que les víctimes del bàndol guanyador ja van ser exhumades amb el dictador Francisco Franco viu i les seues famílies recompensades econòmicament. Per contra, els vençuts, van seguir en eixes fosses durant 40 anys.

"Qualsevol fossa on hi haja víctimes del comandament vencedor, es faran les exhumacions. Però no n'hi ha, no n'hi ha perquè ja van ser exhumats. Cal fer-ho amb aquells que van anar els vençuts", ha insistit.

Destacats