Gómez i Ribó forcen a Catalá a demanar un informe jurídic sobre la legalitat del canvi del topònim València

Guardar

Sandra Gómez i Joan Ribó
Sandra Gómez i Joan Ribó

La portaveu del Grup Municipal Socialista, Sandra Gómez, i el portaveu del Grup Municipal de Compromís, Joan Ribó, han presentat aquest matí un escrit que obliga a l'alcaldessa de València, María José Catalá, a demanar un informe jurídic sobre la legalitat del canvi d'accent en el topònim de València.

Davant els mitjans de comunicació, Sandra Gómez ha remarcat la necessitat d'aquesta iniciativa perquè és "una qüestió de legalitat". "En aquest Ajuntament se celebrarà un ple on votarem tots els regidors i regidores i tots han de saber què és el que ocorrerà, perquè si realment hi ha un informe que diu que aquest canvi és il·legal perquè no està avalat amb les normes que realment regeixen el valencià es podrà estar cometent una prevaricació per part dels qui voten a favor", ha explicat.

"Volem les coses clares", ha remarcat però ha advertit que "el greu i preocupant" és que Catalá "està totalment segrestada per VOX". Així, ha recordat que la proposta oficial de Catalá era mantindre l'accent obert i que va ser per una batussa en públic, després del minut de silenci per a condemnar els últims assassinats masclistes, quan el PP va canviar l'accent".

Després d'eixa "baralla pública" ha recordat que el resultat va ser "la cabotà de Catalá". Per tant, ha denunciat que València té "una alcaldessa i un govern que es plega a les exigències de Vox i tenim, per tant, un govern i una alcaldessa que totalment supeditats als postulats de Vox".
Davant aquesta situació ha manifestat la seua "preocupació" perquè "hui és el fet de saltar-se la llei i canviar l'accent oficial de la ciutat i demà poden ser coses tan importants com ser ací en un minut de silenci i ometre, aqueixa pancarta que nega la violència masclista de les dones i altres tantes que poden vindre després".

Sandra Gómez ha demanat a Catalá que s'allibere i que no entre aquestes qüestions i en una competició absurda amb VOX per a veure qui és més ultra". "Que s'allibere i que arriba a acords amb la resta de formacions polítiques, que forme i conforme un govern i un ajuntament que dialogue amb altres partits polítics perquè que no li faça falta pegar cabotà a tot el que diu Vox" perquè "sense estar en el Govern sembla que manen més que ella mateixa".

En la mateixa línia s'ha manifestat el portaveu de Compromís, Joan Ribó, qui ha insistit que "més enllà de la qüestió lingüística, es tracta fonamentalment d'una qüestió de legalitat". Ribó creu que no es pot considerar està casa, l'Ajuntament, com un "cortijo" sense tindre en compte les institucions estatutàries públiques i oficials corresponents.

"No es tracta que a la senyora Catalá li agrade l'accent més d'una manera o d'una altra. El problema és que això que ha fet el govern el PP amb Vox és una il·legalitat, i per això demanem a l'assessoria jurídica que es pronuncie perquè estem convençuts que allò que han fet és il·legal".

Joan Ribó denuncia que "l'alcaldessa i el govern del PP amb els seus socis de Vox estan actuant sense tindre en compte com s'han de fer les coses i com s'ha de procedir. Hi ha unes normes molt clares. Per això demanem seriositat, responsabilitat i rigor. No es pot gestionar un Ajuntament com el de València sota els interessos partidistes del PP que necessita els vots de l'extrema dreta de Vox per a governar", ha finalitzat.

Destacats