La Generalitat treballa amb Múrcia i Andalusia en un document conjunt per a les al·legacions de les regles d'explotació del transvasament Tajo-Segura

Guardar

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, en el Fòrum sobre l'Aigua
La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, en el Fòrum sobre l'Aigua

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha confirmat que la Generalitat treballa amb el Govern de la Regió de Múrcia i la Junta d'Andalusia per a pactar les al·legacions de les regles d'explotació del transvasament Tajo-Segura, considerat imprescindible i irrenunciable per a les tres administracions.

De forma consensuada, s'està treballant per a fer arribar al Govern un document conjunt de cara a l'elaboració de les noves normes que fixaran la forma en la qual s'han de produir els transvasaments i distribució de l'aigua. Malgrat això, també es pretén traslladar al Ministeri de Transició Ecològica "la decepció i desconcert pel mecanisme finalment triat, ignorant la proposta inicialment acceptada de crear un grup de treball tècnic conjunt i col·laboratiu".

Descartada eixa possibilitat per part del Ministeri, s'ha substituït per un mer enviament unidireccional de propostes escrites, sense possibilitat de diàleg tècnic que les comunitats autònomes de Comunitat Valenciana, Andalusia i Múrcia demanen que es replantege. "Considerem necessari un fòrum de treball tècnic conjunt perquè puga tindre lloc un debat real i reiterem el nostre oferiment per al desenvolupament conjunt i col·laboració en les necessàries tasques tècniques, aportant l'experiència, processos, metodologies i ferramentes que ja es tenen desenvolupades", ha destacat la consellera. Salomé Pradas tem que el Govern "prepare un 'decretazo' sense consens després de trencar el diàleg".

En l'informe que s'ultima, les respectives direccions generals d'Aigua de la Generalitat, el Govern de Múrcia i la Junta d'Andalusia advoquen per un gran pacte en matèria hídrica com ha tingut lloc en anteriors ocasions i que tinga en compte que parlem d'un domini públic hidràulic de tots els espanyols i del qual no pot ensenyorir-se una comunitat autònoma. D'altra banda, s'exposa la necessitat de què es dispose també d'una regla tècnica del transvasament Tajo-Guadiana, que compartix infraestructures amb el transvasament Tajo-Segura, ja siga de manera conjunta o individualitzada.

Les tres comunitats autònomes també exposaran que a causa de l'existència de diferents interessos en joc, que afecten diverses demarcacions hidrogràfiques, els criteris de valoració han de ser explícits i degudament ponderats. Per a això, demanen definir indicadors que eviten decisions arbitràries. Finalment, sol·licitaran "la millora de la transparència amb la publicació mensual de dades bàsiques" d'aportacions, existències i aforaments del transvasament a l'ésser un tema de tanta rellevància.

Referència en la gestió eficient de l'aigua

Segons ha explicat la titular de Medi Ambient del Consell en el Fòrum sobre l'Aigua, organitzat pel diari La Razón, quan la Comunitat Valenciana reclama l'aigua dels transvasaments "ho fa carregada de raons i de fets que corroboren que la seua gestió de l'aigua és exemplar i que demanem el que ens correspon, perquè hem fet els deures". De la mateixa forma, ha destacat la imminent constitució de la Mesa de l'Aigua de la Comunitat Valenciana. Un organisme amb actors polítics, universitats, agents socials i econòmics amb l'objectiu de projectar les necessitats que precisa la Comunitat Valenciana sobre l'aigua.

La consellera ha recordat que la Comunitat Valenciana és una referència absoluta en la gestió de l'aigua perquè "reciclem el 40% de l'aigua de tota Espanya en les nostres 480 plantes de tractament, de la qual el 80% s'utilitza de nou per a regar els nostres camps, dels quals, el 78% tenen sistemes eficients com el degoteig", ha conclòs.

Destacats