La Generalitat reclama al Govern que salde el deute hídric de la Comunitat Valenciana en el Consell Nacional de l’Aigua

Guardar

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas
La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha participat en la reunió del Consell Nacional de l’Aigua. Un fòrum que ha reunit representants de les diverses comunitats autònomes i el Govern, en el qual ha reclamat que se salde el deute hídric de la Comunitat Valenciana.

Així s’ha pronunciat Pradas en la trobada celebrada esta vesprada a Madrid. En esta cita ha recordat que “l’aigua és domini públic de tots els espanyols i que és necessària la mateixa solidaritat interterritorial en matèria hídrica que la que practiquem a la Comunitat Valenciana amb altres comunitats”.

En la seua intervenció, la consellera ha demanat, entre altres coses, materialitzar l’enviament de les aportacions d’aigua necessàries a l’Albufera —atés el que es preveu en l’article 13 de les disposicions normatives del Pla hidrològic de la demarcació hidrogràfica del Xúquer— “per a garantir l’equilibri ecològic i el bon estat del parc natural”.

Per a Pradas és vital “el respecte als drets hídrics dels nostres sectors productius, especialment de la nostra agricultura i dels nostres espais naturals protegits, com ara l’Albufera”. En este sentit, la consellera ha considerat necessària la firma d’un protocol que permeta a les administracions competents “disposar de processos àgils i actius en el temps, que siguen capaços de detectar les situacions d’emergència al parc natural”.

D’altra banda, ha recordat que estan pendents de fixar les regles d’explotació del transvasament Tajo-Segura. De cara a este procés, ha considerat necessari “que se sustenten en la creació d’un marc tècnic i un grup de treball entre totes les parts implicades”. “Este Consell és solidari, però també reclama unes normes duradores que atenguen les inquietuds, les sensibilitats, les singularitats i les peticions dels usuaris del Tajo-Segura”, ha destacat.

Des de la Generalitat s’advoca també per elevar eixos criteris tècnics amb l’objectiu de consensuar un verdader Pacte Nacional de l’Aigua entre les comunitats autònomes i el Govern, “perquè així l’aigua passe de ser una ferramenta de confrontació a una de solució”, segons Salomé Pradas. La consellera ha apostat per seguir el camí marcat per la Comunitat Valenciana en tot Espanya i centrar-se en la reutilització. “En l’actualitat reutilitzem un 40 % de l’aigua de tot el país, però el nostre objectiu és aconseguir una quota del 45 %”, ha sentenciat.

Destacats