La Generalitat posa en servei les plataformes d'accés al tren per a les persones de mobilitat reduïda en les estacions de Carlet i Alginet

L'accessibilitat que es facilita amb aquesta actuació dona cobertura al 84 % de les persones usuàries del metre

Guardar

Plataforma de Metrovalencia a Alginet
Plataforma de Metrovalencia a Alginet

La Generalitat, a través de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), ha posat en servei les plataformes fixes per a Persones de Mobilitat Reduïda (PMR) en les dues andanes de les estacions de Carlet i Alginet de la xarxa de Metrovalencia.

Aquest dispositiu soluciona un dels problemes d'accessibilitat, comuna a totes les explotacions ferroviàries i que afecta, especialment, a les persones que viatgen en cadira de rodes, a l'hora de salvar el buit existent entre l'andana i el pis de la unitat.

Les estacions que compten amb aquest nou equipament són, a més de Carlet i Alginet, les de Llíria, Benaguasil, Mislata, Mislata-Almassil, Aragó, La Canyada, Paiporta, Machado, Faitanar, Manises, Roses, Aiora, Facultats-Manuel Broseta, Alboraia-Palmaret, Alboraia-Peris Aragó, Benimàmet, Els Carolines-Fira, Santa Rita, Entroncament, Campanar, Àngel Guimerà (tant en les andanes de les Línies 1 i 2, com en les de les Línies 3, 5 i 9), Jesús, Albereda, Benimaclet, Colón, Xàtiva, Aeroport, Patraix, Beniferri, Torrent Avinguda, Avinguda del Cid, Quart de Poblet, La Cova, La Presa, València la Vella, Masia de Traver, Riba-roja de Túria, Bétera, Túria, Plaça Espanya, Safranar, Paterna, L´Eliana, Salt de l´Aigua, Nou d´Octubre, Marítim i Amistat.

En total, són 49 estacions les que estan adaptades. Amb aqueixes dues actuacions, l'accessibilitat que es facilita en les estacions de metro dona cobertura al 84 % de les usuaris del mateix metre, la qual cosa suposa el 73 % de les usuaris de Metrovalencia, que també compta amb el tramvia.

Problema d'accessibilitat

Les infraestructures existents anteriors a 2010, per les seues característiques, moltes amb més de 100 anys, i els diferents models de material mòbil que han donat servei en les línies, tenen en molts casos un espai entre l'andana i el tren que dificulta l'accés al tren de les persones amb mobilitat reduïda, especialment de les cadires de rodes motoritzades.

Per a resoldre el problema d'accessibilitat, FGV va realitzar en el seu moment una experiència pilot en l'estació de Facultats-Manuel Broseta, en construir unes plataformes d'obra que disposen d'una peça no rígida, que s'ajusten longitudinalment a l'andana, amb la finalitat d'elevar la seua altura i perllongar-ho, per a reduir la distància entre aquest i el pis de les unitats. L'experiència va ser lloada per diferents organitzacions de persones discapacitades, com Cocemfe, CERMI i l'ONCE, a les quals s'ha informat d'aquesta ampliació.

Les plataformes tenen una amplària de 3,60 metres i estan situades al costat de la primera porta del tren, porta de servei accessible de la unitat. El Reial decret 1544/2007, que regula les condicions bàsiques d'accessibilitat per al transport, fixa que la distància entre les "zones d'accés segur" i el pis dels trens no pot excedir de 5 cm en altura i 7,5 en amplària. La solució desenvolupada per FGV supera àmpliament les exigències de Reial decret i garanteix una distància no superior als 2 centímetres en altura i 2,5 en amplària.

Aquests treballs formen part de les actuacions que s'impulsen des de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat encaminades a la millora de l'accessibilitat en els mitjans de transport.

Per a les estacions que encara no estan adaptades, FGV disposa d'un protocol d'atenció a PMR en el qual el personal d'FGV es desplaça a l'estació i col·loca una plataforma manual, de manera que es garanteix el dret de mobilitat de totes les persones.

Destacats