La Generalitat participa en la Jornada Internacional de Vies Verdes per a abordar la creació de xarxes de mobilitat i turisme sostenible

Més de 20 ponents de 7 països es reuneixen aquest dijous en la sessió organitzada pel Consell, la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols i l'Associació Europea de Vies Verdes, amb el suport de la Càtedra Transport i Societat de la UPV

Guardar

Via verda
Via verda

La Generalitat, a través de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat i la secretària Autonòmica de Turisme, participarà en la Jornada Internacional de Vies Verdes per a abordar, entre altres temes, la creació de xarxes de mobilitat, infraestructures no motoritzades i turisme sostenible.

Així, aquest dijous 30 de setembre, més de 20 ponents de 7 països es reuniran, en el Palau de les Arts, en la sessió organitzada pel Govern valencià, la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols i l'Associació Europea de Vies Verdes, amb el suport de la Càtedra Transport i Societat de la Universitat Politècnica de València (UPV).

Premi Europeu Vies Verdes

Aquest dijous se celebra també la cerimònia de lliurament del X Premi Europeu de Vies Verdes, guardó biennal creat en 2003 amb l'objectiu de reconéixer projectes de Vies Verdes destacats per la seua excel·lència i per la demostració de bones pràctiques en tres categories diferents -'Excel·lència', 'Iniciatives exemplars' i 'Premi especial 2021. Any Europeu del Ferrocarril'- amb la finalitat de promoure la seua aplicació en altres vies similars europees. L'esdeveniment podrà seguir-se igualment per 'streaming' a partir de les 21.00 hores.

Són candidates al premi les actuacions que contribuïsquen a atraure a més persones a les vies verdes i promoguen l'ús del tren, amb transport de bicicletes per a accedir a aquests camins inclosos, com a manera de combatre el canvi climàtic.

També concorren a l'obtenció del guardó les bones pràctiques a escala local, regional o nacional per part d'administracions, societat civil i empreses, que tinguen com a fi promoure l'ús de les vies verdes i la reconversió de ferrocarrils en desús en aquesta mena d'itineraris.

En la passada edició, celebrada en 2019 a Letònia, el Premi especial va ser concedit a l'aplicació 'Vies Verdes i Xarxa Natura 2000' per a Android desenvolupada per la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols.

La cita de València conclou l'1 d'octubre amb una visita tècnica amb bicicleta elèctrica a la Via Verda d'Ulls Negres (Castelló - València), la més llarga de la Península, amb visita al Centre d'Interpretació de la Via Verda a Sagunt.

Antics traçats ferroviaris

Les Vies Verdes són antics traçats ferroviaris reconvertits en itineraris no motoritzats, idonis perquè les persones aficionades al senderisme i la bicicleta puguen endinsar-se en paratges naturals insòlits i descobrir el seu patrimoni.

En aquest sentit, són un mitjà òptim per a promoure una cultura nova de l'oci i de l'esport a l'aire lliures gràcies a recorreguts senzills, segurs i accessibles per a persones amb discapacitat. En l'actualitat hi ha més de 3.200 quilòmetres condicionats en tota la geografia espanyola.

La Fundació dels Ferrocarrils Espanyols exerceix des de 1993 les funcions de coordinació, dinamització i promoció del Programa de Vies Verdes.

Destacats