La Generalitat manté la reducció de les taxes públiques a tots els valencians

Aquesta mesura ha sigut aprovada perquè les famílies valencianes puguen fer front a la inflació

Guardar

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas
La vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas

Els valencians i valencianes continuaran estant protegits amb les taxes públiques després que el Consell haja aprovat hui divendres un decret llei pel qual es prolonga temporalment la reducció d'un deu per cent de les taxes i preus públics de la Generalitat fins al 31 d'agost de 2023. A més, s'amplia la suspensió als contribuents de l'import abonat per cànon de sanejament de l'aigua fins al 31 de juliol de 2023, amb la finalitat d'"alleujar l'impacte de la inflació en l'economia de les famílies i empreses valencianes".

Aitana Mas, portaveu del Consell, ha explicat durant la roda de premsa posterior al ple d'aquest divendres que el govern autonòmic considera que "les famílies continuen vivint situacions complicades" a causa de la inflació, per la qual cosa estima que "han de continuar vigents les mesures", que tornaran a revisar-se dins de sis mesos per a adoptar una nova decisió "en funció de la situació econòmica".

En concret, la norma aprovada aquest divendres recull una bonificació del 10% sobre totes les taxes reportades entre l'1 de gener i el 31 d'agost que es regulen en la Llei 20/2017 de taxes; en Llei 10/1997 de Taxes per Inspeccions i Controls Sanitaris d'Animals i els seus Productes; en la Llei 1/1999 de Tarifes Portuàries i en la Llei 2/2014 de Ports de la Generalitat.

No obstant això, hi ha diferències. És el cas de les taxes per serveis acadèmics universitaris i les taxes i preus públics dependents de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, la regulació del qual a través del Decret 123/2022 ja preveu una reducció del 10% fins a la finalització del curs escolar i universitari 2022/2023.

Aquesta rebaixa del 10% es fa extensiva igualment a tots els preus públics de la Generalitat que resulten exigibles entre l'1 de gener i el 31 d'agost de 2023.

La Generalitat també modifica a través d'aquest decret la duració de les mesures per al suport econòmic als contribuents del cànon de sanejament, ampliant fins al 31 de juliol de 2023 el termini fixat en el decret 6/2022 per a ajudar les famílies valencianes a fer front a la inflació.

Mas, preguntada per si aquesta mesura suposarà alguna retallada amb uns pressupostos autonòmics ja aprovats, ha precisat que aquesta reducció de taxes i preus implica al voltant de huit milions d'euros i que "no és una quantitat molt important" sobre un pressupost total de 28.438 milions, per la qual cosa, encara que el Consell no ha concretat d'on eixirà l'import, no creu que aquesta quantitat "signifique un problema per a encaixar els pressupostos, però sí que és important per a les famílies a l'hora d'encaixar" els seus.

A més, ha defensat que els comptes no han de ser "fotos fixes" sinó "respondre a les necessitats que es produeixen al llarg de l'any", perquè en cas contrari no s'haurien pogut desplegar les mesures contra la pandèmia en 2020.

LLUITA CONTRA LA DESPOBLACIÓ

D'altra banda, el decret llei també inclou mesures de suport a l'activitat econòmica en el territori dels municipis en risc de despoblació. Es creen nous incentius fiscals dirigits a atraure i mantindre negocis i empreses i a protegir nuclis històrics i enclavaments amb una important representació de l'arquitectura tradicional.

Per a això, es modifica la Llei 13/1997 de la Generalitat que regula el tram autonòmic de l'IRPF, amb la inclusió de noves deduccions i reduccions en els tipus impositius dels impostos per Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats (ITPAJD)

En concret, es millora el tipus impositiu aplicable a les transmissions d'immobles que es destinen a ser seu social o centre de treball en els municipis en risc de despoblament, passant del tipus general del 10% al tipus superreduït del 4% en la modalitat transmissions patrimonials oneroses de l'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats.

Igualment, per a les empreses que adquirisquen immobles per a destinar-los a ser seu social o centre de treball es recull igualment una bonificació del 30% sobre la quota gradual de la modalitat d'Actes Jurídics Documentats, en el cas que foren realitzades entre empresaris o professionals i estigueren subjectes a l'Impost sobre el Valor Afegit.

Per a poder accedir a aquestes deduccions, les empreses hauran de conservar en aquests municipis la seua seu social o centre de treball durant almenys un període de tres anys i comptar amb almenys un treballador a jornada completa durant aquest mateix període.

Amb l'objectiu de "fixar població en aquests municipis i fomentar la rehabilitació d'habitatges", es crea igualment una nova bonificació per la qual es redueix en un 50% l'import de les quotes íntegres a abonar per l'adquisició d'habitatges --inclosos les destinades a ser segones residències o a lloguer--, en la modalitat de Transmissions Patrimonials sempre que en el termini de tres anys s'escometa una rehabilitació de les mateixes que garantisca la protecció dels nuclis històrics i l'arquitectura tradicional.

Destacats