La Generalitat avança en la lluita contra la despoblació iniciant 183 accions en xicotets pobles

Aquestes accions estan dins de l'Estratègia AVANT 20-30 i s'han posat en marxa en any i mitjà el 50 % de les actuacions previstes contra la despoblació per a deu anys

Guardar

Segart, municipi d'interior en risc de despoblació
Segart, municipi d'interior en risc de despoblació

La lluita contra la despoblació és un dels principals objectius que s'ha marcat la Generalitat Valenciana. Per aquesta raó, des de l'Executiu valencià s'ha creat una estratègia que engloba totes aquelles mesures d'actuació en aquest àmbit: l'Estratègia AVANT.

Precisament, de les 336 iniciatives totals que s'han plantejat en aquest document la meitat d'elles, 182 concretament, ja s'han posat en marxa un any i mig després de la seua aprovació. El més destacat és que aquestes accions en matèria de despoblació havien d'implantar-se gradualment en tot el territori valencià en un període de 10 anys, que és la vigència que té aquesta estratègia.

Així ho va confirmar ahir la secretària autonòmica de Cohesió Territorial i Polítiques contra la Despoblació, Elena Cebrián, durant la presentació de l'informe de seguiment i avaluació d'aquesta mateixa estratègia. Un total de 182 mesures que ja s'han iniciat i que, fins al moment, han beneficiat directament a més de 83.000 persones de tota la Comunitat.

Elena Cebrián
Elena Cebrián, secretària autonòmica de Cohesió Territorial i Polítiques contra la Despoblació, durant la compareixença

Estratègia AVANT 20-30

D'aquesta manera, Cebrián va definir aquesta estratègia com "el full de ruta" de les polítiques del Consell en la millora de les condicions existents de les zones menys poblades i de la vida de tots els valencians i valencianes que resideixen en elles.

En aquest sentit, aquesta estratègia no solament inclou sobre quins aspectes s'ha d'actuar per a garantir el desenvolupament de les àrees menys habitades, sinó que també ha sigut clau per a legislar. Així, Cebrián s'ha referit a ella com una "peça fonamental" en l'elaboració de l'Avantprojecte de Llei Integral contra la despoblació.

L'Estratègia AVANT es divideix en cinc línies estratègiques on destaquen la línia econòmica (amb 58 programes iniciats), mediambiental (27 programes) i social (62 actuacions en marxa) que han aconseguit ja prop del 60 % dels programes previstos fins a 2030, seguides de l'estratègia cultural (5 iniciatives) i gobernança política (30 actuacions).

D'aquesta manera, la directora de l'Agenda AVANT, Jeannette Segarra, ha destacat que les actuacions prioritàries s'han basat a garantir serveis bàsics que milloren la qualitat de vida de les persones residents i al mateix temps generar activitat econòmica en aquestes zones a través d'actuacions com la fiscalitat diferenciada, els préstecs bonificats o la instal·lació de caixers automàtics.

D'altra banda, Segarra també ha destacat l'impuls que s'ha dadoo als xicotets ajuntaments a través del Fons de Cooperació Municipal contra la Despoblació on col·laboren les diputacions de Castelló i València i on el Consell ha invertit més de 20 milions d'euros.

Destacats