La Generalitat impulsa una llei fonamental per a construir cultura participativa

El Consell aprova l'avantprojecte de Llei de Participació Ciutadana i Foment de l'Associacionisme per a implicar la ciutadania en els assumptes públics

Guardar

La platja de Cullera, repleta de gent en la Setmana Santa de 2022
La platja de Cullera, repleta de gent en la Setmana Santa de 2022

Una llei "fonamental, que busca construir cultura participativa". Així definia divendres passat la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, l'avantprojecte de Llei de Participació Ciutadana i Foment de l'Associacionisme de la Comunitat Valenciana.

Un text que naix amb el compromís del Govern valencià d'implicar la ciutadania en els assumptes públics i que ordenarà "un nou model de participació ciutadana molt més d'acord amb les creixents necessitats de la ciutadania i de les entitats ciutadanes com a agents socials vertebradors en el nostre territori", tal com reconeixia Oltra.

Aquest avantprojecte és el resultat d'un procés amb molta participació de la societat, però també dels diferents departaments del Consell i que dona especial èmfasi a l'educació i la infància. "Es pretén, en definitiva, que tots els actors del territori, administracions públiques, entitats ciutadanes i ciutadania s'impliquen en la presa de decisions i en la cogestió de les polítiques públiques", afirmava la vicepresidenta.

Per part seua, la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, incidia en què l'objectiu fonamental "és combatre la desafecció de la ciutadania cap a la política, superant el model de democràcia representativa i articulant un model de governança directa que permeta teixir aliances amb les entitats ciutadanes i les entitats locals del territori".

La consellera subratllava que la democràcia "no és només votar cada quatre anys" sinó que és necessari "implicar la ciutadania en la presa de decisions", una qüestió que desenvolupa la nova llei a través de la formació en participació.

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo
La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo

Desapareix el límit d'edat

Entre les novetats del futur text destaca la desaparició del límit d'edat per a participar en els assumptes públics, la qual cosa garanteix el dret al fet que tots els col·lectius participen, especialment els xiquets i xiquetes. També s'amplia al conjunt de la ciutadania la possibilitat de participar en l'elaboració de normes i plans de la Generalitat, abans limitat a les persones o col·lectius afectats directament.

El portal de participació ciutadana 'GVA Participa' es consolida com a eina tecnològica de participació de la ciutadania. En aquest sentit, serà el canal per a presentar iniciatives ciutadanes, participar en l'elaboració normativa i en els pressupostos participatius. Així, s'estableix l'elaboració dels pressupostos participatius de la Generalitat cada dos anys amb caràcter vinculant.

A més, en l'avantprojecte es planteja un Consell de Participació Ciutadana, amb noves funcions i coordinació dels consells comarcals de ciutadania activa, òrgans nous d'estructura comarcal, formats pel teixit associatiu i la ciutadania de cada comarca que funcionaran com a extensions territorials del Consell de Participació Ciutadana.

D'altra banda, la iniciativa ciutadana en matèries no de llei requerirà 5.000 suports en un període de 5 mesos. Es farà a través del portal de participació de la Generalitat 'GVA Participa' i obligarà el departament competent a emetre un informe de devolució en un període màxim de 3 mesos.

Portal GVA Participa
Portal GVA Participa

Foment a la formació i a la innovació

En l'àmbit formatiu se subratlla la importància dels programes de formació, mesures de sensibilització i difusió, programes educatius de participació i la Xarxa de Governança Participativa Municipal, especialment a través d'accions de participació en la infància, adolescència i joventut. També es fomenta la innovació i la investigació amb les universitats públiques valencianes i la implantació de laboratoris ciutadans innovadors.

Així mateix, es crearà un nou Consell de Persones Valencianes en l'Exterior on es podrà incorporar la ciutadania activa i vinculada a les polítiques de retorn.

Entre altres novetats, es regula la participació ciutadana en l'avaluació de les polítiques i els serveis públics a través d'auditories ciutadanes integrades per la ciutadania interessada mitjançant sorteig i membres del Consell de Participació Ciutadana.

Finalment, quant al foment de l'associacionisme, la futura llei reconeix el paper primordial de les entitats ciutadanes en la pertinència i eficàcia de les polítiques públiques en la Comunitat Valenciana, així com la imprescindible col·laboració amb les administracions públiques.

Destacats