La Generalitat destina 617.910 euros recuperats del cas Blasco a la cooperació internacional al desenvolupament

Guardar

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo
La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica ha destinat 617.910 euros recuperats del cas Blasco a la gestió del programa de Cooperació Internacional al Desenvolupament de la Generalitat per al finançament de projectes a executar en països i poblacions estructuralment empobrits.

La consellera responsable d'aquesta àrea, Rosa Pérez Garijo, ha valorat que el govern del Botànic "continua recuperant els diners que va ser robat a la ciutadania per a les corrupteles del Partit Popular i que ara retornem a la cooperació valenciana, d'on mai degué haver eixit".

Els més de 600.000 euros recuperats es destinaran a projectes de cooperació, "la qual cosa suposa avançar i demostra la diferència entre un govern que aposta per la cooperació i la política per a les persones i un govern corrupte com era el del PP", ha expressat la consellera.

En concret, aquesta generació de crèdit s'ha inclòs en la línia denominada 'Subvencions-indemnització a la Generalitat per la restitució de fons públics indegudament disposats' per a la convocatòria de subvencions a Organitzacions No Governamentals per al Desenvolupament (ONGD), ha indicat la Generalitat en un comunicat.

La quantia procedeix de l'ingrés efectuat el passat 1 de juny pel Tribunal de Compte corresponent a l'import de 609.006 euros, després de la subhasta i adjudicació de la finca rústica Partida del Carrascal a Alzira, propietat de l'exconseller i exdiputat del PP, Rafael Blasco.

Aquest ingrés ha derivat del procediment de reintegrament per abast 192/13, pel qual Blasco va ser condemnat per responsabilitat comptable a conseqüència de les subvencions atorgades a la Fundació Cyes. A aquesta suma s'han afegit 8.903 euros per ordres de pagament procedents de les costes que s'han imposat a condemnats en el Cas Blasco.

En aquest sentit, la quantitat actualment prevista en la convocatòria de subvencions a ONGD, i que ascendeix a 22.000.000 d'euros, es completarà amb aquests fons, la qual cosa suposa 617.910,41 euros més.

OFICINA AGENDA 2030

L'any passat, els locals de l'avinguda d'Ausiàs March, antiga seu de la Fundació Cyes, i que van ser adjudicats a la Generalitat, en execució de sentència, van ser adscrits a la Conselleria de Cooperació, a través de la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament. L'objectiu és la rehabilitació dels mateixos per a la seua posada en funcionament.

En aquest sentit, el pressupost previst de la Conselleria per a 2022 compta amb una línia específica, dotada amb 227.000 euros, per a l'equipament i reposició dels pisos de l'Avinguda Ausiàs March recuperats del cas Blasco per a la ciutadania.

Aquests espais compten amb una superfície de 576,5 metres quadrats i albergaran un espai per al desenvolupament d'activitats pròpies en matèria de cooperació internacional al desenvolupament, com ara tallers, jornades, 'coworking' per a ONGD, sala d'exposicions, així com la ubicació de la Subdirecció General per a la Implantació de l'Agenda 2030.

La Fundació Cyes va comprar aquestes oficines amb els diners procedents de dues subvencions rebudes a través de convocatòries de cooperació internacional durant l'època en la qual Rafael Blasco exercia el càrrec de conseller. Aquestes ajudes haurien d'haver-se destinat a projectes de cooperació a Nicaragua, remarca la Generalitat. La sentència del cas Blasco va obligar a la Fundació Cyes a retornar els diners rebuts, en aquest cas en forma de béns immobles.

Arxivat a:

Destacats