La Generalitat celebra la sentència del TSJCV que anul·la diverses disposicions del decret de dependència del Botànic

Guardar

La vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero
La vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero

El Consell farà marxa enrere i revertirà diversos preceptes arreplegats en el decret de dependència aprovats pel Govern del Botànic després de la seua anul·lació per part del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV). Així ho ha anunciat la vicepresidenta segona i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, que ha celebrat la sentència afirmant que s'anul·la per "falta de justificació raonable i insostenibilitat jurídica i humana".

El TSJCV ha fet pública una sentència que elimina la discriminació de les persones majors en la prestació d'assistent personal, aposta per la professionalització dels servicis i declara il·legal la regulació sobre els habitatges d'atenció a salut mental.

Es tracta, ha explicat Susana Camarero, d'anul·lacions de diversos preceptes recollits en un decret de l'anterior Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives pel qual es modificava el Decret del procediment per a reconéixer el grau de dependència a les persones i l'accés al sistema públic de servicis i prestacions econòmiques, i que va ser recorregut per AERTE.

D'una banda, s'ha anul·lat la discriminació de les persones majors de 65 anys en la prestació d'assistent personal en comparació amb les persones més jóvens, ja que la quantitat econòmica que s'havia de percebre es reduïa en els casos dels més majors, i passava de 2.350 a 1.825 euros.

Esta reducció, segons la sentència, no té una "justificació raonable" i, per tant, de "sostenibilitat jurídica i humana", i mostra, segons la vicepresidenta segona, com el govern del Botànic "girava l'esquena a les persones més majors, les més vulnerables i que més necessiten el nostre compromís i suport".

Així mateix, en la sentència es reconeix el caràcter residencial de tots els habitatges de salut mental i elimina la diferència que va establir la Conselleria d'Igualtat, que bloquejava l'accés al sistema de salut mental en estos recursos.

En este punt, la vicepresidenta segona ha assenyalat que des del seu departament ja s'havien posat en marxa les mesures necessàries "per a desbloquejar este accés, totalment injust, i que les persones que el requeriren pogueren accedir a esta mena de servicis de salut mental".

El dictamen també recull la professionalització dels servicis d'atenció a la dependència referent a l'assistència personal i deixa sense validesa els cursos de 50 hores establits per a exercir d'assistent personal.

Este aspecte, ha indicat Camarero, reconeix que esta figura professional ha de tindre titulacions oficials, tant universitàries com de cicles formatius, per a "assegurar i garantir la qualitat del servici oferit a la persona en situació de dependència, que perillava amb el precepte acordat del Botànic".

Davant de tot això, la vicepresidenta segona ha reivindicat "una nova manera de fer política, un govern que s'ocupa i al qual ens preocupen les persones majors" i ha assenyalat que, a més de modificar el que indica el TSJCV, posarem en marxa un pla de xoc "per a activar, encara més, un sistema de la dependència que és fonamental per a les persones majors i per a les persones més vulnerables".

Mobilització dels sindicats

D'altra banda, la vicepresidenta segona s'ha pronunciat sobre les mobilitzacions convocades este dimarts pels sindicats de CCOO i UGT, que acusen el Consell de "desmantellament, abandó i maltractament del sistema públic de Servicis Socials", de falta d'homologació salarial de les plantilles i licitacions pendents.

Susana Camarero ha mostrat la seua indignació davant una manifestació "injusta" que han convocat els sindicats, secundats pels partits que estaven en l'anterior govern i ara estan en l'oposició, en contra d'un executiu que en els últims set mesos "ha solucionat tots els problemes heretats del Botànic", entre els quals figura fer front als més de 100 milions de deute a les entitats "que les condemnava a no fer front al pagament dels salaris dels treballadors i treballadores, als usuaris a no rebre l'atenció que requerixen i al tancament d'alguns recursos".

En este sentit, ha recordat algunes de les mesures posades en marxa, com l'increment en 38 milions del pressupost dels concerts, o el 8,8 % de l'increment del preu plaça, congelat des de 2022, "que permet pagar sous, però també despeses generals dels centres".

Així mateix, s'ha referit als acords amb l'Institut Valencià de Finances per a millorar les condicions dels préstecs a les entitats de caràcter social. "Més de 48 milions s'han sol·licitat gràcies a unes millores que responen a una reivindicació històrica d'estes entitats", ha afegit.

En les seues declaracions, la vicepresidenta segona ha qüestionat que els sindicats, "després de romandre 8 anys en silenci, sense convocar manifestacions i mirant cap a un altre costat mentre els servicis socials eren abandonats pel Consell del Botànic, mobilitzen contra este govern els i les professionals que han tingut abandonats durant tants anys".

Finalment, ha mostrat el seu compromís amb les millores salarials d'estos professionals i ha emplaçat als representants sindicals a asseure's a dialogar "amb esperit constructiu, sense pancartes i sense eslògans, que no donen menjar, i pactar un conveni únic col·lectiu on es negocien les condicions laborals i de jornada dels treballadors i les treballadores dels servicis socials".

Arxivat a:

Destacats