La Generalitat assegura que l'aportació de l'Estat al sistema de dependència no assoleix el 15 %

Guardar

Centre per a persones amb dependència
Centre per a persones amb dependència

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives afirma que l'Estat no cobreix ni el 15% del cost de la dependència en la Comunitat Valenciana quan, segons la llei, hauria d'aportar el 50% d'aquesta inversió.

Així s'extrau d'una resposta parlamentària de la vicepresidenta, Aitana Mas, a la diputada no adscrita Rebeca Serna, en la qual "valora molt negativament" que el deute per a l'atenció a la dependència que manté l'Estat amb el govern valencià continue incrementant-se.

De fet, ha criticat que "no es complisca amb l'obligació d'aportar el 50% de finançament previst en la memòria econòmica de la Llei 39/2006 de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de dependència".

A més, ha criticat que "els augments anuals del nivell mínim dels últims anys i la reactivción del nivell acordat són clarament insuficients per a arribar al 50% del finançament de la dependència per part de l'estat".

D'altra banda, ha assenyalat que han sol·licitat en "reiterades ocasions" el canvi d'aquest sistema de finançament ja que "crea una acusada desigualtat territorial entre les diferents comunitats autònomes".

I és que, en una altra resposta a una pregunta dels diputats de Ciutadans (Cs) María Quiles i Tony Woodward, la vicepresidenta ha explicat que el finançament per a cada comunitat autònoma es fixa sobre la base del Reial decret 1050/2013, de 27 de desembre, mitjançant el qual es regula el nivell mínim de protecció establit en la Llei 39/2006".

Els criteris per a l'assignació, que s'efectua mensualment, són el nombre de persones beneficiàries, el grau de dependència i el tipus de prestacions.

En aquesta mateixa resposta, la vicepresidència assenyala que les reunions de les comissions delegades i equips de treball amb representants de l'Imserso han permés "un canvi en els criteris per a fixar el nivell de protecció acordat".

"Aquests, al costat de l'augment previst en elo Pla Concertat de Prestacions Bàsiques, permetran augmentar el pressupost d'ingressos per a atendre persones en situació de dependència". Els pressupostos de la Generalitat preveuen rebre 215.327.810 euros en aquesta matèria.

El juliol de 2022, hi ha 128.429 persones ateses en el sistema d'atenció a la dependència; 12.991 en llista d'espera (130 menys que al juny) i s'han registrat 2.996 noves sol·licituds.

Destacats