La Generalitat aprovarà en 2023 una nova estratègia de Seguretat, Salut i Benestar Laboral

El president de la Generalitat i el conseller d'Economia Sostenible han visitat la Fira de la Prevenció, el Benestar i la Seguretat Laboral que se celebra a València

Guardar

Ximo Puig a la Fira de la Prevenció, el Benestar i la Seguretat Laboral de València
Ximo Puig a la Fira de la Prevenció, el Benestar i la Seguretat Laboral de València

La Generalitat treballa en una nova Estratègia Valenciana de Seguretat, Salut i Benestar Laboral que s'aprovarà enguany i que pretén donar un nou enfocament que reforce el benestar de les persones com a eix central del procés de producció.

Així ho ha anunciat el conseller d'Economia Sostenible, Rafa Climent, coincidint amb l'obertura del certamen Laboralia, la Fira de la Prevenció, el Benestar i la Seguretat Laboral, que ha comptat amb l'assistència del president de la Generalitat, Ximo Puig.

El conseller ha explicat que "la Indústria 4.0 s'ha centrat menys en els principis originals d'equitat social i sostenibilitat i més en la digitalització i les tecnologies impulsades per la Intel·ligència Artificial per a augmentar l'eficiència i la flexibilitat de la producció".

"Enfront d'això, emergeix un nou enfocament, el de la Indústria 5.0, que reconeix el poder de la indústria per a aconseguir objectius socials més enllà de l'ocupació i el creixement per a convertir-se en un proveïdor resilient de prosperitat, incidint en el benestar de les persones i fent que la producció respecte als límits del nostre planeta", ha explicat Climent.

El conseller ha inaugurat la jornada 'Present i futur de la seguretat i salut en el treball', que ha reunit a ponents de l'àmbit acadèmic, de l'administració i de l'empresa, i organitzada per l'Invassat en el marc del certamen Laboralia, que se celebra en Fira València els dies 15 i 16 de febrer.

Posteriorment, Climent ha acompanyat al president de la Generalitat, Ximo Puig, en l'obertura de Laboralia, a la qual també ha assistit la directora general de Treball, Benestar i Seguretat Laboral, Elvira Ródenas. En la seua desena edició ja és un dels més destacats referents nacionals en l'àmbit de la prevenció, el benestar i la seguretat laboral que, cada dos anys, acull el fòrum més gran de professionals, empreses, innovacions i estudis d'aquest àmbit.

Nous reptes l'àmbit de la seguretat i benestar laboral

El conseller ha destacat que els canvis tecnològics estan possibilitant la creació de nous i millors treballs, però també en molts casos, "estem constatant que les noves tecnologies també són generadores de nous riscos".

En aquest sentit, les tecnologies de la Informació i la digitalització estan desdibuixant la frontera entre el treball i la vida personal i platejant riscos psicosocials, la robòtica pot provocar l'aparició de nous riscos ergonòmics i, per exemple, el treball generat per les plataformes digitals fa a les persones treballadores especialment susceptibles a males condicions de treball i a un accés inadequat a la protecció social, ha explicat Climent.

I, a més, el conseller ha recordat que "tampoc podem obviar que l'augment de l'esperança de vida i el retard en l'edat de jubilació, porten amb si un major envelliment de la població activa que pot portar aparellada algun tipus de disminució física pròpia de l'edat o dificultats d'adaptació a les noves tecnologies".

Climent ha assenyalat que, entre els nous reptes en l'àmbit de la seguretat i benestar laboral, figuren el de potenciar la capacitació en matèria tecnològica per a aconseguir un trànsit gradual cap a la transformació digital del món del treball, abordant la inclusió de les persones més vulnerables i el problema de l'envelliment de la població treballadora.

A més, també es busca fomentar el codisseny dels llocs de treball i la col·laboració éssers humans-robots, abordar el treball en les plataformes digitals per a garantir l'accés als drets laborals i de protecció social corresponents, revisar contínuament la vigent normativa legal en prevenció de riscos laborals perquè s'adapte a les noves formes de prestació del treball i minimitzar la bretxa digital, tant la deguda a l'edat de les persones treballadores com la que pot establir-se entre els micros i xicotetes o mitges empreses pel que fa a les grans empreses.

Destacats