La Generalitat aporta 2.500 milions d'euros al sistema de dependència des de 2019, enfront dels 350 milions de l'Estat

Guardar

Un home passeja una persona d'edat avançada en cadira de rodes
Un home passeja una persona d'edat avançada en cadira de rodes

La Generalitat Valenciana ha aportat de 2.425 milions d'euros des de l'any 2019 per a sufragar el sistema de dependència, enfront dels 350 milions aportats per l'Estat, i supera en tres anys el finançament de la dependència en tota la passada legislatura, que va aconseguir la quantitat de 2.193 milions d'euros.

Així ho ha apuntat la secretària autonòmica d'Atenció Primària i Serveis Socials, Irene Gavidia, que ha assenyalat que la llei estableix que el sistema de la dependència "ha de ser cofinançat a parts iguals per les autonomies i el Govern central, alguna cosa que, en el cas de la Comunitat Valenciana i com en anys anteriors, no està ocorrent".

Gavidia ha destacat l'"esforç pressupostari i humà" dels últims tres anys en matèria de dependència, al mateix temps que ha subratllat que aquestes quantitats evidencien el "compromís" del Consell amb les persones en situació de dependència i les seues famílies, ha indicat la Generalitat en un comunicat.

En aquest sentit, ha ressaltat que només en 2021 es van destinar 863 milions d'euros per a finançar el cost del sistema d'atenció a la dependència en territori valencià, i ha criticat que l'infrafinançament de l'Estat en aquest àmbit "ha anat incrementant-se any rere any, fins al punt que la xifra acumulada des de 2015 ascendeix a 2.000 milions d'euros que les arques estatals han deixat d'aportar a la Comunitat i que han sigut assumides per la Generalitat".

La secretària autonòmica ha recalcat que la Generalitat "assumeix aquesta responsabilitat, com ho demostren els 863 milions d'euros que va destinar en 2021 a finançar el sistema de dependència enfront dels 150 milions d'euros que va aportar el Govern espanyol". "És a dir, no arriba a cobrir ni el 15 %, molt lluny del 50 % previst en la memòria econòmica de la llei", ha agregat.

De manera global, des de 2015 l'Estat ha destinat a l'atenció a les persones en situació de dependència de la Comunitat Valenciana un total de 659 milions d'euros mentre que Igualtat ha aportat 4.618 milions d'euros.

PERSONES ATESES

Gavidia ha destacat que, "malgrat l'escassa aportació per part de l'Estat, des de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives es continua treballant per a atendre al màxim nombre de persones en situació de dependència sol·licitants d'aquesta mena d'ajuda o prestació".

Segons l'últim balanç publicat en la pàgina web de la Conselleria, en aquests moments hi ha 126.565 persones que són ateses a través de recursos o prestacions econòmiques dins del sistema d'atenció a la dependència.

Destacats