La Generalitat adapta els trens de Metrovalencia per a millorar l'accessibilitat a les persones amb mobilitat reduïda

Guardar

Una persona en la Línia 10 de Metrovalencia
Una persona en la Línia 10 de Metrovalencia

La Generalitat, a través de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), està executant els treballs per a completar l'adaptació de les 62 unitats de metro que circulen per la xarxa de Metrovalencia, segons el recollit en el Reial decret 1544/2007 de 23 de novembre, en el qual es regulen les condicions bàsiques d'accessibilitat i no discriminació per a l'accés i utilització de les maneres de transport per a persones amb discapacitat.

Les modificacions previstes en aquests 62 trens afecten elements mecànics i al programari de portes. Amb aquesta intervenció s'està incorporant en les primeres portes del tren, les més pròximes, un polsador accessible, en altura i manera d'actuar sobre ell, per a facilitar l'accés a les Persones de Mobilitat Reduïda (PMR), tant a l'interior com en l'exterior del tren.

Al seu torn, es realitzaran modificacions en el programari perquè el maquinista puga, en cas necessari, obrir directament la porta de servei més pròxima a la cabina. De la mateixa manera, s'està instal·lant en totes les portes dispositius sonors i lluminosos d'advertiment de portes, conforme els requisits d'accessibilitat per a informar de l'habilitació l'obertura, el tancament i en cas necessari el bloqueig.

Aquests treballs compten amb un pressupost de 3.206.500 euros, IVA inclòs, i els realitza Stadler Rail Group València, SAU. El termini d'execució per a incorporar aquestes modificacions s'ha establit en 25 mesos.

Els trens de les tres sèries 4300 es van fabricar entre 2005 i 2012 amb diferents mesures d'accessibilitat, en funció de la legislació en vigor que estava en procés de desenvolupament. Amb aquesta actuació, els criteris d'accessibilitat s'incorporen en uns trens i s'unifiquen en uns altres millorant-se el ja realitzat.

En els últims anys, FGV ha anat introduint millores en aquests mateix trens com la senyalització de portes perquè tinguen un alt contrast interior i exterior cromàtic amb la resta del vehicle per a afavorir la seua visibilitat.

També s'han eliminat els seients abatibles que existien en la zona habilitada per a les cadires de rodes i se li han realitzat millores en aquesta zona, instal·lant les espatleres embuatades de protecció de les Persones de Mobilitat Reduïda (PMR), i una agafador amb polsador sensitiu de sol·licitud de parada, específic per a PMR

En aquests moments només la 3a sèrie (22 unitats) disposa d'avisadors lluminosos i acústics interiors i exteriors, a les seues portes, per a facilitar la localització i indicar si s'estan obrint o tancant. Amb aquesta actuació s'unifiquen i milloren els criteris en totes les unitats de la sèrie, donant compliment a les normes actuals d'accessibilitat.

Els trens de la sèrie 4300 de Metrovalencia també disposen d'un sistema de megafonia exterior que anuncia la línia de metro en la qual estan prestant servei i la seua destinació en cada estació o baixador pels quals circulen diferents línies, a fi de facilitar informació a persones cegues o dificultats de visió. Aquesta millora complementa als missatges emesos a l'interior dels trens, en els quals es recorda en quina estació o baixador es troba en un moment donat i la destinació del tren.

Destacats